Fit & Gezond

‘Drinkende jongeren presteren niet slechter’

Print
‘Drinkende jongeren presteren niet slechter’

Foto: *

Jongeren die alcohol drinken, presteren niet slechter dan hun niet-drinkende leeftijdsgenoten. Dat is toch de conclusie van promovenda Sarai Boelema van de Universiteit Utrecht in Nederland. De Stichting Alcoholpreventie heeft kanttekeningen bij het onderzoek, dat in zijn conclusie botst met de algemene opinie.

Boelema onderzocht 2.230 jongeren tussen elf en negentien jaar, verdeeld over zes groepen van niet-drinkers tot zware drinkers. ‘We vonden geen verschillen tussen de zes groepen. Dit suggereert dat zelfs het wekelijks drinken van gemiddeld vijftien glazen alcohol gedurende een periode van vier jaar geen invloed heeft op de rijping van bijvoorbeeld het concentratievermogen’, zegt Boelema.

De conclusie botst met de algemene opinie. ‘Alcohol wordt door de meesten als schadelijk ervaren voor de rijpende hersenen van jongeren. Daar is echter weinig onderzoek naar gedaan. En de studies die er wel zijn, kennen uiteenlopende resultaten’, aldus Boelema.

Kanttekeningen

De Nederlandse Stichting Alcoholpreventie (STAP) zet kanttekeningen bij het onderzoek van de promovenda. Zo zaten er mogelijk weinig zogenoemde bingedrinkers in haar onderzoeksgroep. Bij bingedrinken drinkt iemand binnen twee uur meer dan vijf glazen drank. ‘Het is mogelijk om als ‘zware drinker’ of ‘alcoholafhankelijk’ te worden betiteld zonder dat men regelmatig bingedrinkt’, aldus STAP.

Ook vraagt de stichting zich af of de tests van Boelema wel gevoelig genoeg waren, aangezien bingedrinken volgens STAP wel een slechte invloed heeft op sommige delen van de hersenen. De onderzoekster ‘heeft geen directe metingen van de hersenen’ gedaan.

Niet te missen