Kerkje van Laak brengt Sint-Barbara in beeld

Print
Kerkje van Laak brengt Sint-Barbara in beeld

Foto: stijn van dingenen

Houthalen-Helchteren - In het monumentale kerkje van Laak loopt momenteel een unieke tentoonstelling met Sint-Barbara als centrale figuur. Sint-Barbara geldt als beschermheilige van de mijnwerkers. De tentoonstelling is opgebouwd met werken van kunstenares An Vanderlinden.

Master in de beeldende kunst An Vanderlinden vindt haar roots in Houthalen. Deze mijnwerkersgemeente inspireerde haar om een reeks kunstwerken te ontwikkelen die een link leggen met Sint-Barbara. Bovendien was ook haar vader mijnwerker.

Naast schilderwerken presenteert An in het kerkje een resem keramische werken. Opvallend hierbij is het kleurenspectrum dat vaak refereert naar het donkere, het zwarte van het mijnverleden.

Begin jaren ’90 schilderde An Vanderlinden bijna uitsluitend in blauw of zwart, beïnvloed door de sluiting van de steenkoolmijnen en de tijdsgeest. Haar werk kleurde en evolueerde, maar de betrokkenheid op de mensen en hun omgeving bleef. De tentoonstelling is dan ook meer dan de presentatie van een reeks werken. Je voelt dat er een persoonlijk verhaal in verweven zit.

Wie deze bijzondere tentoonstelling wil bezoeken, kan dat nog op zaterdag 6 en zondag 7 december en op zaterdag 13 en zondag 14 december, telkens van 15 tot 17 uur. Meer info vind je ook op www.anv.be.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio