Retributie van zo’n 225 euro voor nieuwkomers

Print
Retributie van zo’n 225 euro voor nieuwkomers

Foto: BELGA

Nog dit jaar zouden nieuwkomers een retributie moeten betalen van om en bij de 225 euro voor de administratieve afwikkeling van hun verblijfsaanvraag. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad woensdag. De Raad van State vraagt zich af of het voorstel juridisch wel door de beugel kan.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) spreekt van een billijk bedrag. Verschillende groepen, zoals slachtoffers van mensenhandel of kandidaat-vluchtelingen, zullen de som niet moeten betalen, net zo min als EU-burgers.

De Raad van State heeft vragen bij het voorstel. In zijn commentaar bij de Programmawet vraagt het college zich onder meer af of het wel “verenigbaar is met het constitutioneel, Europees en internationaal recht”. De lijst van uitzonderingen zou bijvoorbeeld kunnen zorgen voor een ongeoorloofd verschil in behandeling tussen migrantengroepen.

Francken zelf verwacht geen problemen, aangezien het systeem volgens hem ook in onze buurlanden bestaat. Woensdag buigt de Kamercommissie Binnenlandse Zaken zich al over de programmawet in kwestie.