‘Iran voert luchtaanvallen uit in Irak’

Print
‘Iran voert luchtaanvallen uit in Irak’

Iraanse gevechtsvliegtuigen tijdens een militaire ceremonie. Foto: EPA

Iran heeft de voorbije dagen luchtaanvallen tegen terreurgroep Islamitische Staat uitgevoerd in het oosten van Irak, zo zegt een woordvoerder van het Pentagon. Maar is geen sprake van een samenwerking met de internationale coalitie.

De verklaring van de woordvoerder kwam er nadat de nieuwszender Al-Jazeera beelden had getoond van vliegtuigen die lijken op de F-4 Phanton die de Iraanse luchtmacht nog steeds gebruikt. Die vliegtuigen voerden aanvallen uit in de provincie Diyala, aan de grens met Iran.

Het Iraanse leger is al aanwezig op Iraakse bodem en staat er sjiitische milities bij, net als eenheden van het Iraakse leger zelf. Het is de echter de eerste keer dat Washington Iraanse luchtaanvallen bevestigt. Iran heeft wellicht ook gevechtsvliegtuigen ter beschikking gesteld van Irak.

Het is aan Irak om de vluchten van de verschillende landen te coördineren in zijn luchtruim, zegt John Kirby van het Pentagon. ‘Er is niets gewijzigd aan ons beleid. We coördineren onze activiteiten niet met de Iraniërs.’

Ook Iran ontkent elke samenwerking. Massoud Jazayeri van het Iraanse leger zegt dat Iran de VS verantwoordelijk acht voor de onrust en problemen in Irak en dat de VS geen toekomst heeft in dat land. Het sjiitische Iran onderhoudt nauwe banden met de sjiitische regering in Irak, en steunt het Syrische regime van Bashar al-Assad.

Een internationale coalitie onder leiding van de VS heeft sinds augustus al honderden luchtaanvallen uitgevoerd tegen IS. Sinds de Islamitische Revolutie in 1979, leven de VS en Iran in onmin.