Antwerpen wil winkels met ‘slecht imago’ uit stad bannen

Antwerpen wil korte metten maken met een aantal “imagoverlagende winkels”. Wie vanaf januari een nachtwinkel of een shishabar wil openen, betaalt daarvoor een startbelasting van 6.000 euro. De jaarlijks terugkerende belasting van 1.500 euro geldt ook voor bestaande zaken. Dat schrijft Gazet van Antwerpen woensdag.

tomas

Behalve nachtwinkels en wedkantoren vallen ook videotheken, shishabars, club-vzw’s, internetcafés en seksinrichtingen onder deze regel. “We willen vermijden dat op sommige plekken grote concentraties van dit soort zaken komen”, zegt Antwerps schepen voor Middenstand Koen Kennis (N-VA). “De beste manier om dat tegen te gaan, is deze winkels te laten betalen voor hun vergunning. Niet alleen bij de aanvraag, maar ook jaarlijks bij de verlenging ervan.” Volgens de schepen zorgen deze zaken ook vaak voor overlast.

Een omzendbrief uit 2011 laat toe dat een stad dergelijke bedragen oplegt voor het verlenen van een uitbatingsvergunning. Antwerpen legt meteen de maximaal toegestane bedragen op. De nachtwinkeluitbaters reageren verongelijkt.