Houthalen-Helchteren startplaats zoektocht naar D'n Opregte Leugeneer 2015

Print
Houthalen-Helchteren startplaats zoektocht naar D'n Opregte Leugeneer 2015

Foto: Wim Göbbels

Houthalen-Helchteren - Houthalen-Helchteren is afgelopen week na loting aangewezen als startplaats van de jaarlijkse zoektocht naar D'n Opregte Leugeneer. Dat betekent dat op dinsdag 10 februari 2015 prinselijke hoogheden uit de beide Limburgen samen met bestuurders en andere carnavalisten worden ontvangen. Na een ontbijt zal er een academische zitting plaatsvinden die kadert binnen '200 jaar provincie Limburg'.

"In 2015 is het 200 jaar geleden dat de toenmalige Koning Willem I de provincie Limburg aan zijn Verenigd Koninkrijk der Nederlanden toevoegde. Belgisch en Nederlands Limburg was toen dus nog bijeen en kreeg tevens haar allereerste Gouverneur. Merkwaardig genoeg geen Limburger, maar een Torhoutenaar. Onze jaarlijkse zoektocht naar D'n Opregte Leugeneer staat in het teken van dit historisch feit", legt organisator Wim Göbbels uit.
D'n Opregte Leugeneer is een carnavaleske eretitel, die jaarlijks aan een bekende Limburger wordt uitgereikt. Het initiatief is voortgekomen uit de voormalige carnavalsbijlage van Dagblad De Limburger. "Voor het elfde jaar aanvaarden we daartoe een ludieke zoektocht door de beide Limburgen. Om de banden tussen de beide Limburgen op aangename wijze aan te halen en een stukje cultureel erfgoed met elkaar uit te wisselen. Verbonden door carnaval!"
Burgemeester Alain Yzermans is vol spanning wat die ochtend op hem af komt. "Ik ben van oorspronkelijk van de Maaskant, waar we carnaval met de paplepel kregen ingegeven. Dat wij samen met onze plaatselijke carnavalsverenigingen dit Genootschap mogen ontvangen zien wij als een bijzondere eer, dat past binnen ons beleid om carnaval binnen onze gemeente naar een hoger cultureel niveau te tillen."
Tijdens het ontvangst zal tevens de 'Orde van Tant Zeem' worden uitgereikt aan een Limburger die zich op bijzondere wijze inzet voor het behoud van de Limburgse identiteit van onze provincie.
De officiële loting vond plaats in het Kölner Karnevalsmuseum. Eindplaats is die dag het Nederlands Limburgse Spaubeek. De tussenliggende plaatsen die worden aangedaan om een nominatie uit te reiken blijven vooralsnog geheim.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio