Binnenkort brengen we blikjes terug naar de winkel

Print
Binnenkort brengen we blikjes terug naar de winkel

Foto: Mia Uydens

Het is de Vlaamse regering menens over statiegeld op drankblikjes en plastic flessen. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) heeft een studie­bureau aangesteld dat de maatregel tot in het detail moet uitwerken.

Het opruimen van zwerfvuil langs onze wegen kost de overheid – lees: de belastingbetaler – veel geld. Daarom wil de nieuwe Vlaamse regering komaf maken met rondslingerend vuilnis, onder meer door een systeem van statiegeld op drankblikjes en (plastic) flessen in te voeren. Concreet betaal je als consument dan iets meer voor een blikje frisdrank, maar krijg je die meerprijs terug als je de lege drankverpakking opnieuw inlevert.

Het voornemen van de Vlaamse regering botste afgelopen zomer meteen op veel kritiek. Onder meer zelfstandigenorganisatie Unizo en Comeos, de federatie voor handel en diensten, vrezen dat zo’n systeem de bedrijven veel geld zal kosten. Maar de Vlaamse regering zet nu toch duidelijk door. Er is zopas door minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) een studiebureau aangesteld dat de maatregel de komende weken en maanden gedetailleerd uitwerkt.

Hoeveel statiegeld kan er gevraagd worden? Dat leest u woensdag in Het Belang van Limburg.