Zesdejaars Secretariaat-Talen runnen oefenfirma op VIRO-beurs

Print

Foto: Bart Vandezande

Herk-de-Stad - De leerlingen van het zesde jaar Secretariaat-Talen van de Sint-Martinusscholen hebben op de VIRO-beurs in Hasselt hun oefenfirma in de kijker gezet. Oefenfirma's zijn virtuele bedrijven die onderwijsinstellingen opzetten binnen een veilige leeromgeving.

De leerlingen runnen de oefenfirma SETA, een letterwoord dat staat voor Smartphones, Electronics, Technologie & Accessories. Ze verkopen met andere woorden alles wat met multimedia te maken heeft. De producten mogen dan wel fictief zijn, de documentenstroom is reëel. In de klas werken de leerlingen in verschillende departementen, zijnde de commerciële, technische en financiële dienst alsook de afdeling onthaal en administratie. Ze doen dit onder leiding van algemeen directeur Chadia de Weirdt.

Op de VIRO-beurs in Hasselt zijn de leerlingen voor het eerst in contact gekomen met andere oefenfirma’s. Ze verkopen er hun producten, maar vinden ook leveranciers die voor hun oefenfirma ingezet kunnen worden. Daarnaast hebben de leerlingen ook aandacht geschonken aan de inkleding van hun beursstand en leerden ze hoe prijsoffertes en verkoopfacturen tot stand komen. Via een doorschuifsysteem kwam elke leerling in contact met zowel aankoop, verkoop als administratie.

“Aanvankelijk was het voor de leerlingen wennen om onbekenden aan te spreken, maar gaandeweg verbeterde dit en hebben ze uiteindelijk een mooie omzet geboekt”, aldus Yves Konings die het project voor de Sint-Martinusscholen in goede banen leidt.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio