Aparte parkeerplaatsen voor bakfietsen in Hasselt

Print
Aparte parkeerplaatsen voor bakfietsen in Hasselt

Foto: Serge Minten

Hasselt -

Hasselt heeft op de Havermarkt parkeerplaatsen gemaakt voor bakfietsen. Volgens schepen van Mobiliteit Rob Beenders zijn de twee bakfietsplaatsen perfect legaal: “Ze zijn gemarkeerd met een officieel bord dat een parkeerplaats voor fietsen aangeeft. Daar is dan een bakfiets op de grond geschilderd.” De stad denkt er aan om gelijkaardige plaatsen te maken aan kleuter- en basisscholen.

Volgens een schatting van enkele fietsenhandelaars rijden in Hasselt een honderdtal bakfietsen rond. En omdat parkeren met die voertuigen geen simpel iets is, blijven ze vaak, onhandig, op het voetpad achter. “Omdat er eigenlijk nauwelijks een andere optie is”, zegt Stephanie Lieten die blij is met het nieuwe initiatief. “We hebben bewust geen auto en om onze kleine van de Catharinawijk naar de kinderopvang in Runkst te brengen, gebruik ik een bakfiets. Maar parkeren is inderdaad een probleem.”

“Het toenemend aantal bakfietsen deed de vraag naar aangepaste parkeerplaatsen altijd maar acuter worden”, zegt schepen Beenders “Tegelijk kregen we wel eens een opmerking over fietsen die hinderlijk geparkeerd stonden op het voetpad. We hopen dat de parkeerplaatsen voor bakfietsen een oplossing bieden. De keuze om ze op de Havermarkt te plaatsen, is bewust gebeurd. Pal in het centrum van de stad en tegelijk hebben we de lokale fietsenstalling op het voetpad hier ook overgeheveld naar twee aanpalende autoparkeerplaatsen. Daardoor verdwijnen er nog eens vier in de binnenstad, dat weten we. Maar als de Havermarkt wordt aangepast, zullen ook de fietsstandplaatsen misschien nog lichtjes van plaats verschuiven.”

Wie zelf eens een bakfiets wil uittesten, kan daarvoor terecht bij het Fietspunt aan het station in Hasselt.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio