‘Ik haal de rotte appels er allemaal uit’

Print
‘Ik haal de rotte appels er allemaal uit’

Dogs & Co in het Tsjechische Skoronice. Foto: HBvL

Vlaams minister van Volksgezondheid Ben Weyts (N-VA) schrapt het Tsjechische Dogs & Co uit de lijst met erkende buitenlandse kwekers. Uit een onderzoeksdossier van deze krant bleek dat Dogs & Co rechtstreeks als importeur gelinkt was aan Dierenplezier uit Boechout.

Zoals bleek uit het de artikelenreeks over broodfok die Het Belang van Limburg in augustus publiceerde, is importeur Dogs & Co uit Skoronice in Tsjechië een verzamelcentrum waar pups van verschillende kwekers samenkomen alvorens ze op transport worden gezet. Het is wettelijk verboden om pups in te voeren vanuit verzamelcentra omdat het risico op besmetting van dodelijke ziektes zoals rabiës en parvovirose te groot is.

Dogs & Co is nu als eerste geschrapt van de lijst met erkende buitenlandse kwekers. “Over de precieze reden van die beslissing kan ik geen details geven omdat er nog een strafrechtelijke procedure loopt”, aldus Weyts. “Maar het klopt dat ik Dogs & Co als buitenlandse importeur van de lijst heb geschrapt. Ik heb in het begin van mijn ministerschap gezegd dat ik de illegale broodfok streng wil aanpakken en dat de rotte appels eruit moeten. Ik zal ze er één voor één uithalen. En op die ingeslagen weg gaan we zeker verder.”

Volgens Dogs & Co gaat het om een vergissing. Hun reactie leest u woensdag in Het Belang van Limburg.