Kindercampus Tuinwijk wint Voka Lego League finale

Print

Hasselt-Centrum

Hasselt - Op vrijdag 28 november vond de regiofinale van de Voka First Lego League plaats in de Hogeschool PXL in Hasselt. 650 kinderen verdeeld over 65 teams, streden om één van de felbegeerde bekers.

Meer dan 40 Limburgse bedrijven namen het peterschap en de ondersteuning van de teams voor hun rekening. Bedoeling is om meer Limburgs technisch talent te creëren. Tussendoor konden de kinderen genieten van heel wat randanimatie. De robotrace en Mad science vielen erg in de smaak. Team Smart Kidz van Kindercampus Tuinwijk uit Hasselt won uiteindelijk de finale. Zij gaan samen met De Techniekers 1 van BS In de Engelse Hof uit Lanaken, Aquateens van Kla4tje uit Lommel en De Legobeesten Lommel van De speling uit Lommel door naar de Beneluxfinale op zaterdag 7 februari 2015 in Almere.

De 8 vertegenwoordigers van de Smart Kidz van Kindercampus Tuinwijk
zijn uiteraard in de wolken. Vooraf konden ze ook wel tevreden zijn met een kleine beker, maar het werd de grote. De vier jongens Alexander, Michiel, Dante en Kasper amuseerden zich wekenlang met hun robot. Bedoeling was om zoveel mogelijk missies tot een goed einde te brengen, en wel binnen een tijd van 2 min. 30 sec. Uiteindelijk slaagden ze erin vijf missies perfect uit te voeren, waarvan twee erg veel punten opbrachten. Tijdens de finale stonden Kasper en Dante aan de tafel, en bleven ze ijzig kalm hoewel ze heel wat druk voelden.

De vier meisjes Louka, Olivia, Anneleen en Sara hielden zich bezig met 'het project'. Hun doel was een innovatieve oplossing te vinden om mensen beter te laten leren. Eerst kozen ze hun doelgroep. Ze waren het er vrij snel over eens dat ze wilden werken rond kinderen met autisme. Daarna was het zoeken naar een basisidee. Dat bleek moeilijk, want iets uitvinden wat nog niet bestaat, pfff... Weet je wat, dachten ze, we maken gewoon een ganzenbord. Op zich niet nieuw, maar de manier waarop ze het invulden was formidabel: een erg mooi en professioneel ganzenbord, met opdrachten rond geduld, samenwerking en oriëntatie. Hiermee hebben kinderen met autisme het immers extra moeilijk. Elk opdrachtje werd onder de microscoop gelegd en uitvoerig geanalyseerd en verbeterd. De meisjes bewaakten doorlopend streng de kwaliteit van hun werk en deden heel wat inspanningen om het begrip 'autisme' grondig te begrijpen. Op de finaledag verliepen alle onderdelen (robotwedstrijd, project voorstellen, robotontwerp en core values) precies zoals gewenst. Toen de robotgroep in het begin al meteen een score van 205 punten behaalde, gaf dat de hele groep, inclusief de supporters, een enorme vertrouwensboost. Nadat ook de volgende uitdagingen erg positief verliepen, groeide de hoop om bij de eerste vier te zijn en zo naar Beneluxfinale in Nederland te mogen. Rond 16.30 uur werden de Smart Kidz als winnaar uitgeroepen. En wat een ontlading dat gaf!

(Tekst Rik Lemmens en Koen Knevels)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio