© PN

© Photo News

© Bruno Fahy/belga

Sublieme Ryan zet Club Brugge op weg naar kwalificatie

Club Brugge is zo goed als zeker gekwalificeerd voor de 1/16de finales van de Europa League. Blauw-zwart speelde 0-0 gelijk in Torino na een sublieme match van doelman Mathew Ryan. Omdat in de andere match HJK Helskinki in de 93ste minuut nog de 2-1 scoorde tegen FC Kopenhagen is Club Brugge nog niet 100% zeker van de Europese kwalificatie, maar enkel als de Finnen over twee weken met minstens 1-4 winnen in Brugge en Torino wint in Kopenhagen is Club Brugge alsnog uitgeschakeld.

Maarten Delvaux en Jef Van Hoofstat

Preud’homme gooide vooraf tactisch het roer om: geen 4-3-3, maar een 4-4-2 met de verwachte verdediging en drie verdedigende middenvelders (Silva, Simons en Menegazzo) achter spelverdeler Victor Vazquez. In de spits speelt dan Nicolas Castillo met steun van Felipe Gedoz, die zaterdag nog rust kreeg in de competitie.

Was het de nieuwe opstelling van Preud’homme of de sterkte van Torino? Feit was dat Club Brugge er in het Stadio Olimpico niet in slaagde om het flitsende spel van de afgelopen weken op de mat te brengen. Een bedrijvige Darmian bezorgde De Bock de nodige problemen, maar voorin was het telkens nét niet voor de Italianen. De grootste kans voor Martinez werd prachtig gered door Mathew Ryan. Verder waren de voorzetten van (vooral) op rechts net niet goed genoeg.

Club voetbalde voor de pauze slechts twee kansen bij elkaar: Castillo deed raakte een voorzet van Menegazzo niet hard genoeg om de doelman te kloppen. Een minuut later borstelde Vazquez een afstandsschot een half metertje naast.

Ryan ontpopt zich matchwinnaar

In de tweede helft ging het van kwaad naar erger voor Club Brugge. Blauw-zwart kreeg geen enkele deftige aanval meer in elkaar gebokst en Torino dreef de Belgische competitieleider helemaal weg op de eigen helft. De Brugse defensie rammelde langs alle kanten, maar gelukkig kende doelman Mathew Ryan een bijzonder begenadigde dag. De Australische doelman ranselde tot wanhoop van de Torino-aanvallers elke poging uit zijn kooi.

Het was pompen of verzuipen voor Club Brugge. Ook de inbreng van Refaelov en Vormer bracht geen zoden aan de dijk. Club Brugge bivakkeerde in de eigen zestien en Ryan hield met enkele geweldige reddingen eigenhandig de nul op het bord. De Australische 'Doelman van het Jaar' in de Jupiler Pro League verlengde gisteren zijn contract bij Club Brugge en bedankte daarvoor vanavond in Turijn met de match van zijn leven.

Nog geen kwalificatie

Omdat in de andere match HJK Helskinki in de 93ste minuut nog de 2-1 scoorde tegen FC Kopenhagen is Club Brugge nog niet 100% zeker van de Europese kwalificatie, maar enkel als de Finnen over twee weken met minstens 1-4 winnen in Brugge en Torino wint in Kopenhagen is Club Brugge alsnog uitgeschakeld. In het andere geval mogen de jongens van Michel Preud'homme samen met Anderlecht in de lente van 2015 naar de 1/16de finales van de Europa League. Club Brugge is op één speeldag van het einde met 9 punten uit 5 matchen alleen leider in Groep B. Torino volgt met 8 punten, Helsinki heeft er 6. Voor Kopenhagen - met 4 punten het kneusje van de groep - zit het Europese avontuur erop. Twee maanden geleden won Club Brugge met 0-3 in Helsinki. Over twee weken ontvangt het de Finnen.Bekijk alle uitslagen en de stand hier.

Opmerkelijk: Het veld in het Stadio Olimpico lag er opvallend glad bij. Vooral de Brugse spelers schoven geregeld alle kanten op.

Hoogtepunten

21 ‘ Menegazzo kan voorzetten vanop links, maar de tik van Castillo strandt op de handschoen van Padelli! Slechts een hoekschop voor blauw-zwart.

23 ‘Tweede grote kans voor Club: Vazquez krijgt de bal in het halve maantje en krult het leer naar de tweede paal, maar een opgeluchte Padelli ziet de bal nét naast gaan.

26 ‘ Martinez zet een één-tweetje op met El Kaddouri en komt alleen voor Ryan. Het zware schot wordt fraai gered door de Australische doelman.

44 ‘ Benassi loopt Silva omver, maar krijgt opnieuw geen tweede gele kaart.

57 ‘ El Kaddouri loopt alles en iedereen voorbij, maar reageert gewéldig om het leer uit doel te houden.

58 ‘ De bal wordt meteen weer voorgezet, maar een inlopende Martinez vindt opniéuw Ryan op zijn weg.

66 ‘ Ryan zweeft een afstandsschot van Benassi spectaculair uit doel. Eentje voor de fotografen...

82 ‘ Bovo kopt de daaropvolgende hoekschop naar de tweede paal. Ryan staat aan de grond genageld maar ziet het leer opgelucht net naast gaan.

86 ‘ De vrije trap wijkt af op een hoofd, Molinaro neemt de bal meteen op de slof maar vindt wie anders dan Mathew Ryan op zijn weg. In de herneming wordt de bal vanop korte afstand een half metertje naast getrapt. Club ontsnapt opnieuw!

Bekijk de opstellingen van de twee teams hier.

Bekijk hier de match fase per fase.