© Photo News

© Photo News

Lokeren uitgeschakeld ondanks knappe Europese zege

Sporting Lokeren is ondanks een mooie zege uitgeschakeld in de groepsfase van de Europa League. De Waaslanders versloegen donderdagavond in de Europa League groepsleider Legia Warschau met 1-0. Een vroeg doelpunt van Hans Vanaken volstond voor de knappe overwinning. Helaas voor Lokeren won concurrent Trabzonspor op het nippertje met 3-1 van Metallist Charkov. De twee winnende Turkse doelpunten vielen in de laatste vijf minuten van de match. Lokeren telt zo op één speeldag van het einde drie punten minder dan Trabzonspor en deed het bovendien slechter in de onderlinge duels.

dmm

In een evenwichtige eerste helft waren de eerste kansjes voor de bezoekers, maar tot echte dreiging kwam het niet voor de kooi van Copa. Aan de overzijde toonde Lokeren zich een pak efficiënter. In minuut 7 hing de bal tegen de netten. Hans Vanaken werkte met een strak schot fraai af na een aflegger van Junior Dutra.

Warschau ging op zoek naar de gelijkmaker, maar tot uitgespeelde kansen kwam de Poolse kampioen niet. Pas iets voorbij het halfuur kwamen de Polen echt dreigen. Guilherme mikte een vrije trap echter op Copa.

Na de pauze bleven de kansen in een sfeervol maar niet uitverkocht Daknam schaars. Duda kreeg in minuut 53 wel een uitgelezen mogelijkheid om de bordjes gelijk te hangen. Zijn schot stierf echter in het zijnet. Net daarvoor was Lokeren gevaarlijk via De Pauw, die over kopte.

In het slotkwartier, met Leye voor De Pauw, ging Lokeren op zoek naar de geruststellende tweede treffer. Een uithaal van Koen Persoons werd echter nog net afgeblokt door een Pools been. In de toegevoegde tijd trapte invaller Remacle de laatste kans voorlangs.

Lokeren zal niet overwinteren in de Europa League. Ondanks een knappe 1-0 zege tegen het Poolse Legia Warschau, ligt de Belgische bekerwinnaar uit het toernooi. Concurrent Trabzonspor klopte in eigen huis immers het Oekraïnse Metalist Kharkiv (3-1), waardoor de Turken samen met Legia Warschau doorstoten.

Lokeren totaliseert na vijf speeldagen 7 punten. Dat zijn er drie minder dan Trabzonspor, dat dankzij een beter onderling resultaat zeker voor Lokeren eindigt. Warschau leidt met 12 op 15. Metalist Kharkiv is nog puntenloos.

Op 11 december staat de laatste speeldag op het programma. Lokeren gaat dan op bezoek bij Metalist Kharkiv, Legia Warschau speelt thuis om de groepszege tegen Trabzonspor.

Peter Maes: ‘Trots op wat ploeg heeft laten zien’

Als je hoort dat Trabzonspor in de 87e minuut en met een man minder de 2-1 scoort (tegen Metalist), is dat jammer’, gaf trainer Peter Maes achteraf toe. ‘Maar voor ons was de eerste opdracht deze wedstrijd goed aanpakken. We hebben vandaag zeven of acht goede kansen gecreëerd en bijna niets weggegeven. Dat is een heel volwassen prestatie. De ploeg is er vol voor gegaan. Ik moet de mentaliteit van mijn jongens prijzen. Ik ben trots op wat ze vandaag hebben laten zien.’

Op 11 december wacht met een verplaatsing naar het al uitgeschakelde Metalist Kharkiv de laatste opdracht in deze poulefase van de Europa League. Warschau en Trabzonspor strijden dan om de groepszege. ‘Stel dat we in Oekraïne gaan winnen. Dan liggen we eruit met 10 punten. Het pijnlijke van het verhaal is dat Kharkiv tegen de andere ploegen te weinig heeft gebracht en er daardoor geen evenwicht zat in deze groep’, weet Maes, die het niet over een ‘overbodige match’ wil hebben.’’We zijn heel blij dat we deze poulefase hebben gehaald en dat we deze matchen kunnen spelen. We gaan dus ook die laatste wedstrijd serieus aanpakken. Als we 10 punten kunnen pakken, gaan we dat zeker doen.’

Bekijk hier alle uitslagen en het klassement van Groep L.

Standard uitgeschakeld na zwakke prestatie in Kroatië

© Photo News

Standard is uitgeschakeld in groep G van de Europa League nadat het met 2-0 onderuitging bij het Kroatische Rijeka. Doordat Feyenoord Sevilla verraste, kunnen de Rouches zich niet meer kwalificeren voor de volgende ronde. Bij Standard was het gebrek aan defensieve samenhang weer schrijnend.

Rijeka staat in Europa bekend om zijn thuisreputatie: het verloor al vijf jaar (!) niet meer in eigen huis. En dat mocht Standard in Kroatië al héél vlug ondervinden. Al na vijf minuten ging Adrien Trebel in de fout met knullig balverlies op een riskante positie. De bal belandde tot bij Sharbini, die Thuram al meteen klopte. Jelle Van Damme bracht echter redding met een snoekduik op de doellijn en voorkwam zo een vroege 1-0.

Rijeka oefende onder aanvoering van topschutter Kramaric een wurggreep uit, maar op een schaarse tegenstoot van Standard kroop het door het oog van de naald toen ref Studer vertikte de bal op de stip te liggen nadat Vinicius Araujo omvergekegeld werd in de zestien. Meteen een fatale tegenslag voor de Rouches, want bij een vroege 0-1 zou de match er heel anders hebben uitgezien.

Nu was het echter wachten tot de sluizen opengingen. De onvermijdelijke Kramaric kapte zich vrij op enkele meters van het Standard-doel en besloot loeihard op de paal, de rebound werd op een meter van doel onbegrijpelijk gemist door zijn spitsbroeder. Maar de Kroaten zouden uiteindelijk toch krijgen wat ze verdienden: bij een hoekschop lette Julien de Sart niet goed op zijn mannetje, Moises profiteerde en kopte de 1-0 onhoudbaar voorbij Thuram.

Kramaric doet Rouches dood

Standard moest komen en schoof langzaam maar zeker op, maar alweer Kramaric maakte op de eerste de beste tegenstoot van de Kroaten meteen gebruik van de ruimte. Hij snelde voorbij Dino Arslanagic, die de 23-jarige spits dan maar gewoon omvertrok. Rood voor Arslanagic, de penalty werd door Kramaric zelf verzilverd. Twee-nul, Standard knock-out tegen het canvas.

De tweede helft was een maat voor niets. Die ene keer dat de Rouches zich dan toch een weg baanden richting thuisdoel, zag Araujo zijn binnentikker afgekeurd omdat hij een meter buitenspel stond.

In de andere match in de groep van Standard nam Feyenoord verrassend de maat van Sevilla. Daardoor worden de Nederlanders groepsleider en bezegelen zij het lot van Standard, dat hoogstwaarschijnlijk laatste eindigt in groep G.

Herbeleef de match hier van fase tot fase.Bekijk hier alle opstellingen.

Opmerkelijk: Standard verloor alle drie zijn Europese uitwedstrijden.

Belangrijkste fases:

5’ Rijeka breekt een eerste keer door de Standard-organisatie. Bal wordt teruggelegd van aan de achterlijn, Sharbini kan knallen, Van Damme duikt de bal uit het doel. Thuram was geklopt...

7’ Vinicius Araujo krijgt een zetje in de rug en gaat liggen. Scheids Studer vindt het onvoldoende voor een penalty.

21’ Reuzekans voor Rijeka. Jajalo bedient Sharbini die knap in één tijd Kramaric aanspeelt. De goalgetter kapt naar binnen en trapt met links vol op de paal. De bal rolt naar de tweede paal en wordt ook daar gemist door een inlopende Rijeka-speler.

26’ GOAL! Moises loopt weg naar de eerste paal en kopt daar de hoekschop overhoeks in doel.

32’ RODE KAART EN GOAL! Penalty voor Rijeka! Arslanagic gaat aan de schouder van de doorgebroken Kramaric hangen. Rood voor de centrale verdediger en penalty voor Rijeka. Andrej Kramaric scoort voor NK Rijeka. De spits maakt zijn 28ste van het seizoen. Hij trapt laag naar links, Thuram gaat naar rechts: 2-0.