© Photo News

Standard uitgeschakeld na zwakke prestatie in Kroatië

Standard is uitgeschakeld in groep G van de Europa League nadat het met 2-0 onderuitging bij het Kroatische Rijeka. Doordat Feyenoord Sevilla verraste, kunnen de Rouches zich niet meer kwalificeren voor de volgende ronde. Bij Standard was het gebrek aan defensieve samenhang weer schrijnend.

wic

Rijeka staat in Europa bekend om zijn thuisreputatie: het verloor al vijf jaar (!) niet meer in eigen huis. En dat mocht Standard in Kroatië al héél vlug ondervinden. Al na vijf minuten ging Adrien Trebel in de fout met knullig balverlies op een riskante positie. De bal belandde tot bij Sharbini, die Thuram al meteen klopte. Jelle Van Damme bracht echter redding met een snoekduik op de doellijn en voorkwam zo een vroege 1-0.

Rijeka oefende onder aanvoering van topschutter Kramaric een wurggreep uit, maar op een schaarse tegenstoot van Standard kroop het door het oog van de naald toen ref Studer vertikte de bal op de stip te liggen nadat Vinicius Araujo omvergekegeld werd in de zestien. Meteen een fatale tegenslag voor de Rouches, want bij een vroege 0-1 zou de match er heel anders hebben uitgezien.

Nu was het echter wachten tot de sluizen opengingen. De onvermijdelijke Kramaric kapte zich vrij op enkele meters van het Standard-doel en besloot loeihard op de paal, de rebound werd op een meter van doel onbegrijpelijk gemist door zijn spitsbroeder. Maar de Kroaten zouden uiteindelijk toch krijgen wat ze verdienden: bij een hoekschop lette Julien de Sart niet goed op zijn mannetje, Moises profiteerde en kopte de 1-0 onhoudbaar voorbij Thuram.

Kramaric doet Rouches dood

Standard moest komen en schoof langzaam maar zeker op, maar alweer Kramaric maakte op de eerste de beste tegenstoot van de Kroaten meteen gebruik van de ruimte. Hij snelde voorbij Dino Arslanagic, die de 23-jarige spits dan maar gewoon omvertrok. Rood voor Arslanagic, de penalty werd door Kramaric zelf verzilverd. Twee-nul, Standard knock-out tegen het canvas.

De tweede helft was een maat voor niets. Die ene keer dat de Rouches zich dan toch een weg baanden richting thuisdoel, zag Araujo zijn binnentikker afgekeurd omdat hij een meter buitenspel stond.

In de andere match in de groep van Standard nam Feyenoord verrassend de maat van Sevilla. Daardoor worden de Nederlanders groepsleider en bezegelen zij het lot van Standard, dat hoogstwaarschijnlijk laatste eindigt in groep G.

Herbeleef de match hier van fase tot fase.Bekijk hier alle opstellingen.

Opmerkelijk: Standard verloor alle drie zijn Europese uitwedstrijden.

Belangrijkste fases:

5’ Rijeka breekt een eerste keer door de Standard-organisatie. Bal wordt teruggelegd van aan de achterlijn, Sharbini kan knallen, Van Damme duikt de bal uit het doel. Thuram was geklopt...

7’ Vinicius Araujo krijgt een zetje in de rug en gaat liggen. Scheids Studer vindt het onvoldoende voor een penalty.

21’ Reuzekans voor Rijeka. Jajalo bedient Sharbini die knap in één tijd Kramaric aanspeelt. De goalgetter kapt naar binnen en trapt met links vol op de paal. De bal rolt naar de tweede paal en wordt ook daar gemist door een inlopende Rijeka-speler.

26’ GOAL! Moises loopt weg naar de eerste paal en kopt daar de hoekschop overhoeks in doel.

32’ RODE KAART EN GOAL! Penalty voor Rijeka! Arslanagic gaat aan de schouder van de doorgebroken Kramaric hangen. Rood voor de centrale verdediger en penalty voor Rijeka. Andrej Kramaric scoort voor NK Rijeka. De spits maakt zijn 28ste van het seizoen. Hij trapt laag naar links, Thuram gaat naar rechts: 2-0.