© Photo News

Projectiel op ref gaat Anderlecht duur te staan komen

De Europese voetbalfederatie UEFA heeft donderdag een disciplinaire procedure opgestart tegen het Zwitserse FC Bazel en het Belgische RSC Anderlecht. Aanleiding zijn gebeurtenissen in de Champions League-partijen van beide clubs op woensdagavond.

In het Astridpark - waar RSCA met 2-0 won van het Turkse Galatasaray - kreeg de extra ref die opgesteld staat aan het strafschopgebied een projectiel in zijn nek vanuit een Anderlecht-vak. De UEFA besluit op basis van het scheidsrechtersverslag over te gaan tot een vervolging wegens ‘onvoldoende organisatie’ en ‘het werpen van projectielen’.

FC Bazel heeft dan weer een procedure aan zijn broek omdat tijdens de 0-1 thuisnederlaag tegen Real Madrid Zwitserse supporters het veld bestormden. Beide zaken worden door de Disciplinaire Commissie onderzocht op 11 december.

De UEFA meldde donderdagavond ook dat de Bulgaarse en Kroatische voetbalfederaties respectievelijk 95.000 en 60.000 euro boete moeten betalen voor het gebruik van vuurwerk in de tribunes tijdens een onderlinge EK-kwalificatiewedstrijd in Sofia op 10 oktober (0-1 voor Kroatië).

‘Coach Galatasaray op straat na verlies in Anderlecht’

© Photo News

Galatasaray heeft zijn coach Cesare Prandelli ontslagen. Dat maakte de Turkse krant Hürriyet donderdag bekend.

‘De clubdirectie zal later op de dag het ontslag bevestigen met een officieel communiqué’, verzekert de krant. Zijn opvolger zou eerstdaags voorgesteld worden.

De 2-0 nederlaag van woensdagavond op de vijfde speeldag in groep D van de Champions League op bezoek bij landskampioen Anderlecht deed hem uiteindelijk de das om. Galatasaray is daardoor met slechts één op vijftien al zeker van de laatste plaats in de groep en de Europese uitschakeling. ‘Ik neem de verantwoordelijkheid voor deze nederlaag op mij’, vertelde de Italiaan na de wedstrijd.

Cesare Prandelli stond nog maar sinds afgelopen zomer aan het roer bij de Turkse topclub. Na het WK nam hij er over van zijn landgenoot Roberto Mancini. Na de magere prestaties in Europa en de zware 0-3 thuisnederlaag van afgelopen weekend tegen Trabzonspor, waar hij sterspeler Wesley Sneijder verrassend op de bank zette, was de kritiek in de Turkse pers onhoudbaar geworden.