© Jacqueline Joosten-Segers

Cultuurkring organiseert lezing over Viollet-le-Duc

Cultuurkring Hamont-Achel organiseert op woensdagnamiddag 10 december een lezing over architectuurtheoreticus Viollet-le-Duc. In dienstencentrum De Kring, Bosstraat 7.

Jacqueline Joosten-Segers

Iedere tweede woensdag van de maand kan je komen luisteren naar de lezing over een belangrijke kunstenaar of kunststroming. Deze lezingen worden ingeleid door Marie-Paule Smets, licentiate kunstgeschiedenis.

Lezing met powerpointpresentatie over Viollet-le-Duc - architectuurtheoreticus. Hij werd geboren in Parijs in 1814 en overleed in Lausanne op 17 september 1879. Hij was een Frans architect, architectuurtheroreticus, tekenaar en interieurontwerper. Vooral de middeleeuwen fascineerden hem.Naast een uitgebreide ontleding van historische voorbeelden uitte hij de wens dat in de toekomst een rationele bouwwijze zou ontstaan, gebaseerd op moderne materialen zoals ijzer. Violet-le-Duc legde zich vnl. toe op restauraties en speelde zo een belangrijke rol in de ontwikkeling van de neogotiek.Hij ging in zijn restuaratie zo ver dat hij onderdelen aanbracht die er in het verleden nooit waren geweest maar die volgens hem wel conform de intenties van de oorspronkelijke ontwerpers waren. Zo zijn het kasteel van Pierrefonds en de oude stad van Carcassonne vrijwel nieuwe creaties. Tot zijn belangrijke restauraties behoren de Ste-Chapelle en de Notre-Dame in Parijs, kerken en kathedralen in Pissy en Vézelay.

Iedereen welkom op deze boeiende lezing.senioren en belangstellenden ook studenten.€ 6.- incl. koffie en syllabus - of cultuurpas € 50.- voor méér dan 60 activiteiten ingericht door de Cultuurkring Hamont-Achel.Organisatie: Stuurgroep Cultuurkring Hamont-Achel i.s.m. Stadsbestuur Hamont-Achel en Dienstencentrum de Kring.Davidsfonds Hamont, De geschied -en heemkundige kring:” De goede Stede”, Femma Hamont, Markant Hamont, OKRA Hamont, OKRA Achel. Seniorenwerking Hamont-Achel, Fedos Hamont-Achel ( Federatie voor onafhankelijke senioren), Neos Hamont-Achel ( Netwerk voor ondernemende senioren)

P.S. Aan te bevelen : Cultuurpas te verkrijgen bij het begin van iedere activiteit. Of bij het Dienstencentrum “De Kring, Bosstraat 7 te Hamont- Achel: Info: 011/ 61 05 88i.o.v. de stuurgroep Cultuurkring Hamont-Achel: Jacqueline Joosten-Segers.(PR)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio