© BELGA

Lampiris doet vanavond test black-out

Vanavond/donderdag vanaf 18 uur gaan tienduizenden Belgen hun energiegebruik drastisch inperken, als test om te zien of solidariteit kan helpen om een black-out te voorkomen. Het gaat om een initiatief van het energiebedrijf Lampiris. Intussen zijn al zo’n 140.000 Belgen ingeschreven voor de test, zegt Lampiris-woordvoerder Olivier Lechien.

Doordat enkele kernreactoren in België zijn uitgeschakeld, is de kans op een energietekort deze winter reëler dan ooit. De federale regering heeft een afschakelplan klaar, waarbij bepaalde zones enkele uren zonder elektriciteit worden gezet. Maar er wordt nog steeds gehoopt om dit afschakelplan te vermijden, door Belgen spaarzamer met energie te laten omgaan.

Donderdagavond gaan zo’n 140.000 Belgen vrijwillig hun energiegebruik inperken, alsof de overheid “code oranje” had uitgeroepen. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat tussen 18 uur en 19.30 uur de verwarming en televisie worden uitgeschakeld en men in het donker naar het toilet moet. “Het blijft afwachten of dit een impact zal hebben in de verbruiksstatistieken. Het effect kan bijvoorbeeld teniet worden gedaan door enkele grote bedrijven die extra energie nodig hebben”, luidt het bij Lampiris. Maar men is wel tevreden over het grote aantal deelnemers, ongeveer 1,3 procent van de bevolking. “Hoe meer deelnemers, hoe meer effect.”

Lampiris gaat de test in elk geval evalueren. Mensen kunnen ook nog steeds inschrijven op de sms-campagne die verwittigt voor een black-out.