© HBvL

Outlaws-proces kan vier weken duren

Het proces van beschuldigde Ali Ipekci voor het Limburgse hof van assisen voor de moord op drie leden en sympathisanten van de motorclub Outlaws, kan drie tot vier weken duren. De getuigenlijst bevat zowat 180 personen.

Belga

De man uit Genk is lid van de rivaliserende Hells Angels. Hij moet zich verantwoorden voor de moord op Outlaws ‘full member’ Freddy Put (52) uit Lanklaar, ‘hangaround’ en cafébaas Jef Banken (59) uit As en sympathisant Michaël Gerekens (28). Zij werden op 20 mei 2011 in Maasmechelen doodgeschoten. Donderdag had in Tongeren de preliminaire zitting van het proces plaats in Tongeren.

De moord gebeurde op een industrieterrein, waar een Hells Angel uit Maasmechelen de openingsreceptie hield van zijn bandencentrale. Put, Banken en Gerekens waren vanuit As naar Maasmechelen afgezakt en stonden met hun voertuig op het industrieterrein. Vermoedelijk zwaaide Put toen met een vuurwapen en werden er enkele schoten gelost. Put werd vervolgens uit zijn Citroën Berlingo gesleurd. Daarna werden de drie slachtoffers met kogels doorzeefd. De lichamen werden in de wagen van Put gelegd waarna het voertuig gedumpt werd in de Zuid-Willemsvaart aan de Langstraat in Eisden-Dorp (Maasmechelen).

Schutter

De speurders beschouwen de 39-jarige Ali Ipekci als de schutter. Eerder was Hells Angel Giovanni Moscatelli uit As buiten vervolging gesteld. Een derde verdachte, de 44-jarige Eddy Cich uit Genk, overleed in 2012 in de cel. De verdediging stelde donderdag de vraag of het videoverhoor van de zogenaamde kroongetuige in het dossier, dat 16.000 pagina’s telt, volledig getoond zou worden in de assisenzaal. Dat videoverhoor heeft vijf uren geduurd. Als dat niet mogelijk zou zijn, willen meesters Kris Luyckx, Jürgen Millen en Nathalie Feyzulovic de kroongetuige op de zitting verhoren. Dan zou de beschuldigde uit de zaal verwijderd worden. De advocaten willen de lichaamstaal en reacties van de kroongetuige in de zittingszaal zien. De verdediging vroeg zich ook af in hoeverre bepaalde getuigen met een strafblad onder eed gehoord kunnen worden. Ook zal het verhoor van de speurders van de federale gerechtelijke politie al twee dagen in beslag nemen. Een tiental burgerlijke partijen zat donderdag in de zaal en werden bijgestaan door hun advocaten, onder meer Jo De Meester, Lesley Vermeulen, Bert Partoens, Paul Engelen en Francis Mens. De jurysamenstelling vindt 7 januari plaats en vijf dagen later gaat het proces echt van start.

Extra veiligheidsmaatregelen

Een tiental burgerlijke partijen woonde de zitting donderdag bij. Advocaten Jürgen Millen, Nathalie Fejzulovic en de Antwerpse strafpleiter Kris Luyckx verdedigen de belangen van de beschuldigde. In totaal zijn er 28 burgerlijke partijen met een achttal raadslieden. Voorzitter van het hof is Marc Sterkens. Federaal magistrate Ester Natus is de openbare aanklager. Op 7 januari 2015 wordt de twaalfkoppige jury samengesteld. Vijf dagen later, maandag 12 januari, gaat het proces effectief van start. Het assisenproces zal met heel wat aandacht gepaard gaan. Daarom zal er, zoals bij het proces Clottemans over de parachutemoord, een relaiszaal zijn op de gelijkvloerse verdieping waar het proces op een scherm gevolgd kan worden.

Voor het proces van de Genkse Hells Angel Ali Ipekci voor het hof van assisen in Tongeren waren donderdagnamiddag op de preliminaire zitting al extra veiligheidsmaatregelen van kracht. Bij het betreden van het gerechtsgebouw moest iedereen door de metaaldetector passeren. De politie noteerde de identiteiten en doorzocht alle tassen. De intussen 40-jarige Ali Ipekci, die donderdag aanwezig was, werd geflankeerd door vier politieagenten met kogelwerende vesten. Zelfverzekerd liet de Genkenaar horen dat hij uitkeek naar het proces. “Zeker na 43 maanden voorarrest ben ik zeer blij dat ik hier voor het hof kan komen. Ik ben bereid mij aan te passen en mij fysiek klaar te maken voor het proces van drie weken”, antwoordde hij op de vraag van voorzitter Sterkens of hij er klaar voor was.