© EPA

Europarlementsleden willen zoekmachines scheiden van commerciële activiteiten

Het Europees Parlement heeft donderdag in Straatsburg een oproep gelanceerd om zoekmachines te scheiden van hun commerciële activiteiten.

skn

In de niet-bindende resolutie, die met 384 tegen 174 stemmen bij 56 onthoudingen werd aangenomen, onderstrepen de Europarlementsleden dat de markt van online zoekmachines van bijzonder belang is om goede concurrentievoorwaarden te verzekeren op een eengemaakte digitale markt.

‘De zoekmachines bieden ook andere diensten aan, zoals advertentiediensten en apps, en kunnen zo een grote impact hebben op gebruikers. Via de zoekmachine kunnen zij hun eigen diensten opdringen of voorrang geven, zodat de consument uiteindelijk geen keuze meer heeft’, legt sp.a-Europarlementslid Kathleen Van Brempt uit.

De Europarlementsleden hameren erop dat de evaluatie, presentatie en klassering door zoekmachines ‘objectief’ en ‘transparant’ moet gebeuren. Ze verzoeken de Europese Commissie de problematiek te onderzoeken en ‘voorstellen voor de scheiding van zoekmachines en andere commerciële diensten’ in overweging te nemen.

Google wordt in de resolutie niet bij naam genoemd. Niettemin wordt de tekst vooral aanzien als een oproep om op te treden tegen de machtige zoekmachine. Tegenstanders laken politieke bemoeienis met het Google-onderzoek dat eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager momenteel voert.