© Belga

Aantal besmettingen met hiv blijft stijgen in Europa

Het aantal mensen bij wie hiv is vastgesteld, blijft stijgen in Europa en Centraal-Azië, terwijl in veel gevallen de diagnose laat plaatsvindt, zo hebben twee Europese gezondheidsorganisaties donderdag bekendgemaakt.

skn

In 2013 waren er meer dan 136.000 nieuwe gevallen van besmetting met het virus dat aids veroorzaakt, wat een stijging met tachtig procent is ten opzichte van 2004, aldus het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -beheersing (ECDC) in Stockholm en het Europese kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie in Kopenhagen. In de Europese Unie alsmede de niet EU-lidstaten Noorwegen, IJsland en Liechtenstein - samen EU/EEA - waren er meer dan 29.000 nieuwe gevallen terwijl er ook 80.000 gevallen zijn vastgesteld in Rusland.

De data suggereren dat in het EU/EEA-blok 42 procent van de nieuw vastgestelde besmettingen slaat op mannen die seks met andere mannen hebben. In vergelijking met 2004 was er bij die categorie een stijging met een derde.

Andere hoge risicogroepen zijn drugsspuiters en migranten uit regio’s met een hoog percentage hiv-gevallen.

Late diagnose blijft zorgen baren. Zo is in Oost-Europa, waar 77 procent van de nieuwe gevallen is vastgesteld, bij twee derde van de gevallen bij de druggebruikers de diagnose laat gesteld.