© Mattel

Boek van Barbie uit de rekken door seksismerel

Pamela Ribon zag het Barbieboek ‘I can be a computer engineer’ liggen bij haar vriendin Helen Jane. Toen ze het verhaal las, geloofde ze haar ogen niet: het stond vol seksistische opmerkingen. Producent Mattel haalt het bewuste boekje nu uit de digitale rekken.

vwh

Pamela Ribon, mama van een 2-jarige dochter, was ontzet en liet dat duidelijk blijken op haar blog ‘Pamie ’. In een bericht bekritiseerde ze passages uit het kinderboek .

Een stukje tekst uit het boek:

Op een ochtend is Barbie tijdens het ontbijt flink aan het werk op haar laptop.

Wat doe je, Barbie?’, vraagt Skipper.

Ik ben een spel aan het ontwerpen dat kinderen laat zien hoe computers werken’, vertelt Barbie. ‘Je kan een robotpuppy leuke trucs laten doen door gekleurde blokken bij elkaar te zetten!

Je robotpuppy is zo schattig’, zegt Skipper. ‘Kan ik je spel spelen?

Ik kom alleen maar met ideeën voor het ontwerp’, lacht Barbie. ‘Ik zal de hulp van Steven en Brian nodig hebben om er een echte game van te maken!

Deze tekst schoot bij de twee vriendinnen in het verkeerde keelgat. Ze vinden dat het verhaal laat uitschijnen dat Barbie de hulp van mannen nodig heeft om een technologisch project af te werken. ‘Dit is het moment waarop Skipper zou moeten vragen waarom Barbie mannen überhaupt mannen nodig heeft en dat ze het zelf ook kan realiseren’, schrijft Ribon.

Computervirus

Daar stopt het echter niet. Als Barbie een e-mail wil verzenden, lukt het niet. Blijkbaar heeft ze een virus op haar computer waardoor ze de voorbereidingen van haar spel verliest. Ze leent de computer van haar kleine zus Skipper en besmet ook die met het virus waardoor het meisje haar huiswerk kwijtraakt. Ze is ten einde raad, maar op school schakelt ze Brian en Steven in. De jongens zeggen dat ze haar willen helpen en dat het zo sneller zal gaan. De twee lossen de computerproblemen op. Barbie kan haar game voorstellen in de klas en Skipper kan haar huiswerk afgeven. Eind goed al goed dus, maar niet volgens Ribon. Zij vindt dat het verhaal jonge lezeressen demotiveert en onterecht aantoont dat vooral mannen iets van computers kennen.

Excuses van Mattel

Het bewuste boek bestaat sinds 2010 en lokte al veel kritiek uit op webwinkel Amazon , maar door deze blog komt het nu pas wereldwijd onder de aandacht. Producent Mattel heeft zich intussen geëxcuseerd en zal het verhaal niet meer online verkopen. Het bedrijf belooft in een statement ook dat ‘de toekomstige boekjes zullen geschreven worden om de verbeelding van meisjes te stimuleren en dat Barbie sterker zal worden weergeven.’

Niet te missen