© AFP

© AFP

Europese Commissie overleeft motie van wantrouwen

Het Europees Parlement heeft donderdag met een ruime meerderheid de motie van wantrouwen tegen de Europese Commissie van Jean-Claude Juncker verworpen. Die werd amper na een maand al ingediend, door een aantal eurosceptische parlementsleden onder wie Nigel Farage en Marine Le Pen, naar aanleiding van de LuxLeaks-affaire.

aro

Juncker kwam de voorbije weken zwaar onder vuur te liggen naar aanleiding van de onthullingen over belastingontwijking door Luxemburg, via rulings tussen de Luxemburgse fiscus en multinationals. Juncker is er politiek verantwoordelijk voor, omdat dit gebeurde terwijl hij nog premier van Luxemburg was.

‘Die agressieve schema’s voor belastingontwijking hebben andere EU-lidstaten miljarden euro’s aan mogelijke belastinginkomsten gekost’, klonk het in de motie, waarvoor parlementsleden van de eurosceptische Britse partij Ukip van Nigel Farage en de Italiaanse Vijfsterrenbeweging van Beppe Grille voor het eerst de handen in elkaar sloegen met extreemrechtse collega’s als Marine Le Pen. ‘De persoon die daarvoor verantwoordelijk was, kan niet optreden als voorzitter van de Europese Commissie.’ Eerder hadden Le Pen en Farage ook al het aantreden van Juncker en zijn Commissie niet gesteund.

Maar de Commissie behoudt zoals verwacht dus het vertrouwen van het Europees Parlement. Een ruime meerderheid van 461 tegen 101 stemmen verwierp de motie van wantrouwen, 88 parlementsleden onthielden zich. Was de motie goedgekeurd, had de hele Commissie moeten opstappen.