© Belga

Brand in ontmantelde kernreactor in Mol

Bij het nucleair onderzoekscentrum SCK-CEN aan Boeretang in Mol is donderdagochtend brand uitgebroken in de ontmantelde kernreactor BR3.

De brand brak uit omstreeks 10u. De brandweer was onmiddellijk ter plaatse en had het vuur snel onder controle. Het studiecentrum startte meteen met de nodige metingen. De oorzaak van de brand was allicht een defect aan een stofzuiginstallatie. Dat meldt burgemeester van Mol Paul Rotthier (CD&V). De komende dagen volgen nog verdere onderzoeken naar hoe het incident precies kon gebeuren.

De gemeente Mol benadrukt dat er geen sprake is van het vrijkomen van radioactieve stralingen, en er dus geen gevaar is voor de werknemers en de omwonenden. Er zijn ook geen gewonden gevallen.

Er werd geen enkel noodplan geactiveerd. Het gemeentebestuur voert wel preventief overleg met brandweer en politie.

In de gebouwen van de voormalige kernreactor zijn alle hoogradioactieve elementen al lang verdwenen. “Enkel de betonnen buitenschil staat er nog”, zegt Dirk Ceuterick van het SCK-CEN. “Wat er vandaag nog gebeurt, is het finaal opkuisen van de site, maar eigenlijk komt dat neer op louter bouwtechnische werkzaamheden.”

BR3 (Belgian Reactor 3) was volgens het SCK-CEN in 1962 de eerste drukwaterreactor in West-Europa en gold als een prototype voor de reactoren in de kerncentrales van Doel en Tihange. De reactor werd in 1987 ook als eerste in zijn soort definitief stilgelegd. De Europese Commissie selecteerde hem daarom als proefproject om de technische en economische haalbaarheid van een reactorontmanteling te bestuderen.

Nadat eerst de hooggeactiveerde onderdelen verwijderd werden en de verschillende kringlopen ontsmet en ontmanteld werden, wordt er momenteel dus nog gewerkt aan de decontaminatie en afbraak van de betonnen infrastructuur.