© Forward / Matchesfashion

© Net-a-Porter / Matchesfashion

© Net-a-Porter / Matchesfashion

© Bergdorf Goodman / Saks

Zijn handtassen voor vrouwen te duur?

Bijna exact dezelfde lederen designerhandtas, maar toch is de versie voor vrouwen betrekkelijk duurder dan die voor mannen? De Amerikaanse website Purseblog vraagt zich af of de vrouwelijke consument niet een beetje té opvallend bij de neus wordt genomen.

rdm

Goedverkopende vrouwenhandtassen worden vaak opnieuw opgevist binnen de mannenlijn van hetzelfde modelabel, waar ze opvallend goedkoper geprijsd worden dan het vrouwelijke origineel. En dat terwijl het mannenmodel uit dezelfde materialen wordt gemaakt en doorgaans zelfs groter uitvalt dan de vrouwentas waarop ze gebaseerd is. De vrouwelijke klant zou zo gemiddeld 150 euro meer moeten neertellen voor de designertas van haar dromen.

Om dit prijsverschil aan te kaarten, vergeleek Purseblog de prijs van tien handtassen voor dames met die van hun mannelijke tegenhangers. Neem nu een tas van Givenchy, een label met een duidelijke overlap in de mannen- en vrouwenlijn: uit de test blijkt dat er een aardig prijsverschil zit tussen de Givenchy Lucrezia en een mannenmodel van hetzelfde merk met een wel heel gelijkaardig design en eenzelfde afwerking en materiaalkeuze. De vrouwen zijn de klos: zij betalen 1,36 euro per kubieke inch (16 kubieke cm) meer voor bijna exact dezelfde tas.

De prijsvergelijking van Purseblog maakt zo komaf met de gangbare verklaring die modehuizen geven voor hun steeds stijgende accessoireprijzen: leder wordt duurder (dat klopt), dus moet de prijs van lederwaren wel volgen. Dat blijkt dan weer niet helemaal juist: mannentassen waarvoor meer van hetzelfde leder wordt gebruikt, worden goedkoper in de markt gezet dan hun vrouwelijke tegenhanger. Omdat vrouwen nu eenmaal bereid zijn om meer uit te geven voor een designertas? Daar lijkt het op.

Niet te missen