Agressieve inbreker veroordeeld tot 36 maanden cel

De 24-jarige Jan G., zonder bekende woonst, is donderdag door de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld tot 36 maanden cel, waarvan twee derde met uitstel. Hij stond terecht voor een reeks inbraken. Op 1 april 2014 takelde hij in Sint-Truiden een bewoner die hem betrapt had zwaar toe. Aan het slachtoffer en zijn echtgenote moet hij 21.241 euro schadevergoeding betalen. Daarnaast is een deskundige aangesteld om de letsels van de zwaargewonde man verder te begroten.

De man was geen onbekende van het gerecht, want in september 2013 kreeg hij voor 44 inbraken een werkstraf van 210 uren. Hij had toen aan de rechtbank laten uitschijnen dat hij op het goede pad was, maar zijn drang naar de heroïne deed hem weer de das om. Tussen maart en april 2014 pleegde hij in totaal elf inbraken, waaronder het feit in Sint-Truiden dat uit de hand liep toen de 63-jarige bewoner hem betrapte.

Jan G. gebruikte telkens dezelfde modus operandi. Hij belde eerst aan om te weten of er iemand thuis was. Bij afwezigheid van de bewoners gooide hij een steen door een raam om het huis binnen te dringen. Hij had het vooral op elektronica en juwelen gemunt. De gestolen juwelen probeerde hij bij opkopers te verzilveren.

Bij zijn arrestatie op 19 april 2014 had hij heroïne op zak. Voor de drugs kreeg hij een boete van 6.000 euro. Aan het uitstel voor zijn celstraf zijn voorwaarden verbonden. Hij moet afkicken, werk zoeken en wegblijven uit het drugmilieu.

Op burgerlijk gebied worden de debatten op 30 april heropend.

(belga)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio