© Reporters

Jeugd weet amper nog iets over zaak-Dutroux

Ga de straat op, vraag aan 15 jongeren wie Marc Dutroux was en je krijgt de meest gekke antwoorden. ‘Michelle Martin? Ja, dat was een non die af en toe in de kelder op bezoek mocht.’ Paul Marchal, vader van de vermoorde An, heeft dus gelijk als hij stelt dat de jeugd buiten enkele flarden niets (meer) weet van de meest bewogen periode uit onze recente vaderlandse geschiedenis.

DJ/PP/MAW

‘Niemand mag vergeten wat er destijds gebeurd is’, zegt Paul Marchal. ‘Steeds meer mensen vragen ons hoe dat precies weer zat, welke rol Michelle Martin juist speelde.’ Hij doelt vooral op onze jongeren, die volgens hem nauwelijks iets weten van de meest turbulente periode in ons land half jaren negentig. Een zaak die ministers deed opstappen, politie en gerecht ingrijpend deed hervormen, en 300.000 boze burgers verzamelde in wat de grootste mars ooit door Brussel was. Er bestaat in ons land een periode voor en na Dutroux. Marchal: ‘Twintigers van vandaag hebben alles enkel van horen zeggen. Net daarom is het zo belangrijk dat het verhaal opnieuw verteld wordt.’

Marc Dutroux? Euhm...

Onze krant op pad en ondervroeg zestig 16-tot-19-jarigen, in alle Vlaamse provincies. De resultaten zou men zelfs als schrijnend kunnen omschrijven. Zo weten amper zeven van de ondervraagde studenten dat Michel Lelièvre niet de vrouw, maar de mannelijke handlanger van Dutroux was. Dat de ex-vrouw van Dutroux, Michelle Martin dus, na haar vrijlating in een klooster belandde, dat weten de meesten dan weer wel. Waarom? Omdat ze daar een notie van meekregen op televisie. Het meest opvallende resultaat uit onze rondvraag: niemand van de zestig studenten kan de zes vrouwelijke slachtoffers die Dutroux maakte allemaal opsommen. Niemand weet van An, Eefje, Julie, Melissa, Sabine én Laetitia in de gruwelkelder.

Lees alles over de omstreden reportage van Dutroux in uw krant.