Ford Genk

© BELGA

Lieten: ‘Met Ford dachten we destijds ook aan een duurzame oplossing te werken’

Voormalig sp.a-minister Ingrid Lieten vraagt snel meer duidelijkheid van de Vlaamse regering over het enige bod op de perserij van de Ford-site in Genk, nu blijkt dat de regering dat wellicht zal afslaan bij gebrek aan zicht op duurzame tewerkstelling. “We dachten destijds met Ford ook steeds dat we aan een duurzame oplossing aan het werken waren”, brengt ze in herinnering.

Donderdag raakte bekend dat de Vlaamse regering niet geneigd is in te gaan op het overnamebod van Punch Metals op de perserij. “Het slechtste zou zijn om in te gaan op een voorstel waarbij de werknemers op korte termijn kunnen verderwerken, maar dan binnen één, twee of drie jaar opnieuw zonder werk vallen”, oordeelt minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). “Wat is een duurzame oplossing”, werpt sp.a-parlementslid Lieten daar tegenin. “Welke werknemer heeft dezer dagen zekerheid over zijn job binnen twee of drie jaar?”

Lieten vraagt dringend meer duidelijkheid van de regering. Over het bod van Punch Metals, maar ook over hoe het staat met de overname van de terreinen door de overheid. “En is er al een planning voor nadien? Want er zal wellicht een sanering nodig zijn van de gronden, de site moet vrijgemaakt en verkaveld in percelen en er zijn nieuwe wegen nodig voor de ontsluiting.”