‘Elkaar vliegen afvangen terwijl de dolfijnen buiten Limburg zwemmen’

Het Belang van Limburg zoekt de machtigste Limburger. De top 100 is onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder samengesteld via een enquête bij 500 prominente Limburgers met macht en invloed. Vandaag zijn we aanbeland bij de top 10 van machtigste Limburgers. Op de vierde plaats Stijn Bijnens.

Dominiek Claes

1. Hebt u macht?

“LRM heeft macht, niet ik. Ook al straalt die macht op mij af, ik ben maar een werknemer. Een andere algemene directeur staat na twee jaar ook in de top van deze lijst. Deze top 100 legt de macht bij individuën en daar geloof ik niet in. Op enkele uitzonderingen na, ligt de macht bij organisaties. Of bij netwerken, die zijn veel relevanter. De vraag is: wat zijn de netwerken van de 21ste eeuw? De indeling tussen vakbonden, werkgevers en kapitaal dateert nog uit de 20ste. De nieuwe netwerken zijn eerder multidisciplinair: kennis, kapitaal en arbeid zitten samen om bijvoorbeeld een nieuw bedrijf op te starten.”

2. Wat doet u concreet met die macht/invloed?

“We zorgen voor stenen en voor geld. Bioville (op de universitaire campus in Diepenbeek, red) hebben we vijf jaar geleden gebouwd, vandaag werken er 80 mensen in de gezondheidszorg. Wij hebben hen de infrastructuur gegeven plus het risicokapitaal, zodat ze er ook een geneesmiddel tegen MS kunnen ontwikkelen. In Waterschei bouwen we samen met de KU Leuven Energyville, daar zullen 250 onderzoekers aan de slag gaan. Imec in Leuven telde in mijn tijd 200 onderzoekers, nu zijn dat er al 1.300. Energyville zal ook groeien, het zal een belangrijke bouwsteen zijn voor de Limburgse economie. De thema’s zijn in elk geval juist: hernieuwbare energie, afval, mobiliteit. Daarnaast komt er een broedplaats voor starters. Die hebben geld nodig, maar ook een netwerk en advies. Daar helpen wij hen dan mee.”

3. Wanneer voelt u zich onmachtig?

“Als steden en gemeenten van mekaar Limburgse vliegen afvangen terwijl de dolfijnen buiten Limburg zwemmen. Cryptisch? Wel, dolfijnen zijn slimme bedrijven die direct globaal denken en doen. Dolfijnen vind je in alle wereldzeeën. Het gaat er dus niet over welke kmo in Limburg zich van de ene gemeente naar de ander verplaatst. Arbeidsmobiliteit binnen Limburg is toch echt geen probleem.”

Lees alles over de Machtigste Limburger vandaag in uw krant.