© Serge Minten

‘Ik heb Spartacus niet kunnen tegenhouden’

Het Belang van Limburg zoekt de machtigste Limburger. De top 100 is onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder samengesteld via een enquête bij 500 prominente Limburgers met macht en invloed. Vandaag zijn we aanbeland bij de top 10 van machtigste Limburgers.Op de vijfde plaats Jan Peumans.

Eric Donckier

1. Hebt u macht?

“Als parlementslid kan ik wel invloed hebben op beslissingen, maar als parlementsvoorzitter mag ik formeel niets doen. Die 123 parlementsleden geven mij op hun beurt dan wel weer macht. Ik moet er ook voor zorgen dat er goede afspraken zijn tussen een parlement en de regering, dat is misschien ook een vorm van invloed.”

2. Wat doet u met die macht/invloed?

“Als je bepaalde dossiers kan beïnvloeden, moet je dat doen. Neem de Regionale Landschappen. Die hebben nu problemen met hun financiering, dat heeft te maken met het provinciefonds. Ik kan dat aankaarten bij de minister, al lukt het me niet altijd om die ook te beïnvloeden. Of het Rekendecreet, ik ben de rol van het Rekenhof daarin blijven verdedigen. Of ik mijn macht gebruik om parlementariërs op hun vingers te tikken? Ik pas het reglement toe: als ze 2 minuten te laat zijn om een vraag in te dienen, neem ik die niet meer aan. En als ze zich niet aan de spreektijd houden, gaat de micro dicht. Of Siegried Bracke (partijgenoot en voorzitter federaal parlement, red) bij mij in de leer moeten komen? Dat moet hij beslissen. Hij is welkom.”

3. Wanneer voelt u zich onmachtig?

“Als je een dossier in de goede richting wil duwen, maar het gaat niet. Neem nu Spartacus: dat kost 300 miljoen euro en ik heb het niet kunnen tegenhouden. Als parlementariërs tussenkomsten houden en niemand luistert, voel ik me ook onmachtig. Vanuit mijn stoel, zie ik heel goed of ze luisteren. Maar dan zitten ze daar vaak op hun tablet te tokkelen. Zelfs naar ministers luisteren ze vaak niet.”

Lees meer over de Machtigste Limburger vandaag in uw krant.