© HBVL

“Ik vind die machtigen nogal een macholijstje”

Het Belang van Limburg zoekt de machtigste Limburger. De top 100 is onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder samengesteld via een enquête bij 500 prominente Limburgers met macht en invloed. Vandaag zijn we aanbeland bij de top 10 van machtigste Limburgers. Op de zesde plaats staat Vlaams parlementslid Ingrid Lieten. We stelden haar een aantal vragen.

Indra Dewitte

1. Hebt u macht?

“Niet als het gaat over de tv-programma’s waar we thuis naar kijken (lacht). Met drie mannen moet ik het onderspit bijten als het voetbal is. In de politiek meet ik macht af aan het feit of ik iets in beweging heb kunnen zetten. Zoals de middelen die we met de Vlaamse regering hebben vrijgemaakt voor SALK. Sommigen vinden macht een vies woord, maar je stapt in de politiek om iets te veranderen. En dan heb je macht nodig. Ik ben niet de grote roeper langs de zijlijn, ik wil zelf het verschil helpen maken.”

2. Wat doet u concreet met die macht?

“Limburg is vooral mijn drijfveer. Niet alleen de welvaart van deze provincie, maar ook het welzijn. Waar ik als minister zeker op ingezet heb, is kinderarmoede. Daar ga ik nu over blijven waken. Innovatie is nog zo’n dada: kmo’s kunnen hun competitiviteit verhogen als ze aan vernieuwing doen, maar daar hebben ze ondersteuning voor nodig. Dus hebben we gezorgd dat alle grote Vlaamse onderzoekscentra een poot in Limburg krijgen: clean tech, zorg-innovatie, energie, de maakindustrie.”

3. Wanneer voelt u zich onmachtig?

“Zoals de meeste werkende moeders, ongetwijfeld: ik blijf worstelen met het evenwicht werk en gezin. Ik dacht meer tijd te hebben, had zelfs met mijn moeder afgesproken om elke week te gaan zwemmen. Resultaat: ik heb al herhaaldelijk moeten afbellen.”

Lees meer over De Machtigste Limburger in uw krant.