© Zygmund Krzywania

© Zygmund Krzywania

© Zygmund Krzywania

Grote belangstelling voor studiedag 'Oud en eenzaam'

'Oud en eenzaam' worden vaak in één adem uitgesproken. Eenzaamheid is iets van de ouderen, zo denken we vaak, en dan vooral de oudste, zorgbehoevende ouderen. Maar is ons beeld wel helemaal juist? Is eenzaamheid iets dat vooral de oudste ouderen treft? Of kan het iedereen overkomen? En hoe ga je in de praktijk het best aan de slag? Bestaan er misschien ook andere manieren waarop je voor eenzame ouderen iets kan betekenen?

Zygmund Krzywania

Grote belangstelling voor studiedag 'Oud en eenzaam'. De studiedag had vorige week plaats en de organisatie was in handen van Vonk3 (Thomas More), Vormingplus Kempen en het Sociaal Huis Arendonk. Vooral lokale besturen, thuiszorgorganisaties, seniorenadviesraden en al wie als professional of vrijwilliger in contact komt met ouderen en te maken krijgt met eenzaamheid waren aanwezig. De belangstelling was erg groot want in een mum van tijd hadden 150 geïnteresseerden zich ingeschreven. Alhoewel de inspiratiedag doorging in Arendonk in de provincie Antwerpen waren er ook heel wat Limburgers aanwezig. Zo was de seniorenadviesraad en de OCMW van Hasselt met drie personen aanwezig en de OCMW van Genk met vier personen. Verder waren ook de gemeenten Houthalen-Helchteren, Hechtel-Eksel, Alken, Tessenderlo en de provincie Limburg vertegenwoordigd.

In de voormiddag werd stilgestaan bij eenzaamheid binnen onze vergrijzende samenleving en de uitdagingen die hiermee gepaard gaan. Ook werd de inspiratiegids voorgesteld. In deze gids vind men handvatten om op duurzame wijze te werken rond de aanpak en preventie van eenzaamheid bij ouderen (www.oudeneenzaam.be). In de namiddag kwam vooral de praktijk aan bod met o.a. de voorstelling van een nieuw initiatief, (H)echt Arendonk, dat iedereen het gevoel wil geven ‘erbij te horen’ (www.hechtarendonk.be). Vervolgens konden de deelnemers kiezen voor één van de verscheidene methodische sessies waarin de concrete uitdagingen in de praktijk aan bod kwamen.Voor de deelnemers was het alvast een erg leerrijke en perfect georganiseerde inspiratiedag.

Zygmund Krzywania, Seniorenadviesraad Hasselt

Foto's: Bart Van Der Moeren


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio