Ford Genk

© Patrick Hattori

Ford Genk: ‘Niet ingaan op bod zonder zekerheid op langere termijn’

Vlaams minister van Werk en Economie Philippe Muyters (N-VA) wil niet ingaan op voorstellen rond de Ford-site in Genk die geen duurzame tewerkstelling bieden op langere termijn. Het overnamebod van Punch Metals op de perserij zal vrijdag besproken worden door de Vlaamse regering, maar er blijken heel wat kritische bedenkingen bij te maken, bevestigde hij donderdag al in De Ochtend op Radio 1.

Punch Metals is voorlopig de laatste geïnteresseerde overnemer voor de perserij van de Ford-site. Het bedrijf heeft een overeenkomst met Ford om nog drie jaar koetswerkonderdelen te persen voor enkele automodellen, net als intentieverklaringen van DAF en Valmet voor nadien, zo schrijft De Tijd.

De Vlaamse regering lijkt echter te zullen passen. “Het slechtste zou zijn om in te gaan op een voorstel waarbij de werknemers op korte termijn kunnen verderwerken, maar dan binnen één, twee of drie jaar opnieuw zonder werk vallen”, oordeelt Muyters. “Ik blijf overtuigd van het potentieel van de terreinen, gebouwen en zeker de mensen.”

De minister vindt niet dat de regering te veel vraagt voor de perserij. “De prijs die we vragen is duurzame tewerkstelling voor een aantal mensen. Men sprak hier van tweehonderd werknemers”, aldus Muyters. “Als er voor die tweehonderd geen duurzame tewerkstelling geboden kan worden, denk ik echt niet dat we dit mogen doen.”

Muyters blijft wel ijveren voor de toekomst van de site en de rest van Limburg. Van Europa kreeg hij al groen licht om extra steun te geven. De steunkaart die daarvoor nodig is hoopt hij snel goedgekeurd te krijgen. “Zo kunnen we proberen om samen met het bedrijfsleven nog iets extra’s te doen.”