© AFP

Beelden fatale schietpartij 12-jarige vrijgegeven

Na de dood van een twaalfjarige zwarte jongen in de Amerikaanse stad Cleveland zijn nieuwe details aan het licht gekomen. De jongen die met een speelgoedpistool aan het spelen was in een park, werd zaterdag doodgeschoten door de politie. Uit een door de politie vrijgegeven video blijkt nu dat de agenten binnen de enkele seconden na aankomst op de plaats van de feiten het vuur openden op de jongen.

Twee agenten kwamen tussenbeide nadat ze een noodoproep hadden gekregen dat iemand in het park in het bezit was van 'waarschijnlijk een namaakpistool' dat hij op voorbijgangers richtte. Volgens de Washington Post zou de informatie dat het mogelijk om een speelgoedpistool ging, echter niet bij de agenten zijn geraakt. De overheid had al laten weten dat er geen oranje veiligheidskenteken op het pistool zat dat aangeeft dat het een replica is.

De ouders van Tamir Rice zeggen in een mededeling dat 'de video één ding heel duidelijk toont: de agenten hebben zeer snel gehandeld'. Ze zijn ervan overtuigd dat de dood van hun zoon had kunnen verhinderd worden. Het openbaar ministerie onderzoekt de zaak.

Maandag besliste een grand jury in de staat Missouri om een agent die de zwarte tiener Michael Brown had doodgeschoten in Ferguson, een voorstadje van St. Louis, niet te vervolgen. Overal in de VS kwamen mensen op straat om daartegen de protesteren.