Ford Genk

© BELGA

Bourgeois over bod Ford-site: ‘Moed niet opgeven’

“Elk mogelijk voorstel om een nieuwe economische invulling te geven aan de Ford-terreinen wordt heel zorgvuldig op zijn merites en slaagkansen onderzocht. De Vlaamse regering gaat het gesprek aan met elke ernstige kandidaat voor de herbestemming van de site. Dat is in dit concrete geval ook gebeurd. Dat bepaalde gesprekken uiteindelijk niet tot een positief resultaat leiden is uiteraard jammer, maar dat wil niet zeggen dat we de moed opgeven.” Zo reageert Vlaams minister-president Geert Bourgeois vanuit Singapore op het bericht in onze krant dat de Vlaamse regering een bod op de Ford-site heeft afgewezen.

De Vlaamse regering wijst Guido Dumarey, de ondernemer achter Punch Metals, af als voorlopig laatste geïnteresseerde overnemer voor de perserij van de Ford-site in Genk. Net als de fabriekssite sluit die eind dit jaar. Dat blijkt uit een uitgelekte nota van de Vlaamse regering met daarin de argumenten waarom het overnamebod van Dumarey niet voldoet.

Over het concrete bod van Dumarey wil minister-president Bourgeois niet ingaan. “Minister bevoegd voor Economie en Werk Philippe Muyters zal hierover de nodige tekst en uitleg geven, om te beginnen aan de kandidaat-investeerder zelf, de stad Genk en de vakbonden”, aldus Bourgeois in de marge van de prinselijke handelsmissie in Singapore.

Volgens Bourgeois houdt de Vlaamse regering elk mogelijk voorstel over de toekomst van de Ford-site tegen het licht en gaat zijn regering in gesprek met “elke ernstige kandidaat voor de herbestemming van de site”.

“De Vlaamse regering zal er, samen met FIT, het Agentschap Ondernemen, de Stad Genk, LRM en andere partners alles aan doen om een nieuwe toekomst uit te bouwen voor de site, en om investeringen en nieuwe werkgelegenheid aan te trekken in Limburg”, besluit Bourgeois.