Proces tegen Fouad Belkacem over drugssmokkel uitgesteld

De elfde kamer van het hof van beroep in Brussel heeft het dossier omtrent drugssmokkel waarbij ook Fouad Belkacem betrokken is, opnieuw uitgesteld. Het hof stelde de zitting uit tot 23 december.

Belkacem, voormalig leider van Sharia4Belgium, is een van de zeven beklaagden.

kidr

Eigenlijk moest het hof in september al een uitspraak doen in de zaak, maar er bleken stukken te ontbreken in het dossier. Woensdag zouden de debatten heropenen, maar de zaak is dus opnieuw uitgesteld omdat er nog steeds stukken ontbreken.

Belkacem zelf riskeert 3 jaar cel terwijl vier andere verdachten 6 en 7 jaar cel riskeren. Ook de vader van Fouad Belkacem staat terecht in het dossier, maar voor hem heeft het Brusselse parket-generaal de vrijspraak gevraagd. De feiten waarvoor de verschillende verdachten terechtstaan, dateren al van 2005, nog voor er sprake was van Sharia4Belgium. Volgens het Brusselse openbaar ministerie zouden de verschillende verdachten zich in die periode schuldig gemaakt hebben aan de smokkel van 5,3 ton cannabis vanuit Marokko.

De cannabissmokkel kon opgerold worden doordat een politieagent erin geslaagd was te infiltreren in de bende, wat toen een primeur was in België, en in 2008 werden de betrokkenen al veroordeeld tot celstraffen van 2, 3, 6 en 7 jaar. Het duurde echter tot april 2014 vooraleer het dossier voor het hof van beroep kon behandeld worden. Dat het zo lang heeft geduurd, is onder meer te wijten aan het feit dat zowat het hele dossier in de vlammen opging toen er op 3 januari 2012 brand werd gesticht in de griffie van het Brusselse hof van beroep. Het duurde maanden om het dossier opnieuw samen te stellen, maar blijkbaar is het dus nog steeds niet volledig.