© AFP

Platini huldigt UEFA-monument voor kerstbestand 1914 in

UEFA-voorzitter Michel Platini zakt op donderdag 11 december af naar Ploegsteert, een deelgemeente van Komen-Waasten, om er een UEFA-monument ter herdenking van het kerstbestand 1914 in te huldigen. Dat maakten de organisatoren van het evenement woensdag bekend.

jvh

De UEFA wil de honderdste verjaardag van het kerstbestand 1914 herdenken. In Komen-Waasten legden de soldaten indertijd tijdens de eerste Kerstmis van de Eerste Wereldoorlog de wapens neer om voetbal te spelen in het niemandsland.

‘Deze herinneringsceremonie bewijst hulde aan de soldaten die een eeuw geleden hun menselijkheid toonden door samen voetbal te spelen’, verklaarde Platini eerder al. ‘Hierbij openden ze een belangrijk hoofdstuk in de totstandbrenging van de Europese eenheid. De gebeurtenis is een voorbeeld voor onze jongeren van vandaag.’

Naast Platini zakken ook vertegenwoordigers van de oorlogvoerende landen van de ‘Groote Oorlog’ naar Komen-Waasten af. Gillbert Deleu, burgemeester van Komen-Waasten, René Collin, Waals minister van Toerisme, en Rudy Demotte, minister-president van de Franse Gemeenschap, zullen er speeches geven.