© IFAW

Onwettige handel in beschermde dieren boomt online

De illegale handel in beschermde dieren op het internet boomt in ons land als nooit tevoren. Op zoekertjessites als 2dehands.be of Kapaza.be circuleren vandaag honderden advertenties waarbij illegaal papegaaien, slangen of krokodillen worden aangeboden.

KoSn

“De handel in dieren via het internet is in België een miljoenenbusiness en er is nauwelijks controle op”, zegt Sonja Van Tichelen van het internationaal dierenwelzijnsfonds IFAW. Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) heeft onderzoek gedaan naar de illegale handel van beschermde dieren via het internet in dertien landen wereldwijd, waaronder ook België. De resultaten voor ons land zijn opzienbarend.

Zo stootte het IFAW na een zoekperiode van amper zes weken op liefst 348 advertenties van beschermde dieren of delen ervan op Belgische zoekertjessites. “Ongeveer een derde van die advertenties - 106 om precies te zijn - is illegaal”, zegt Van Tichelen. De populairste dieren die op onze zoekertjessites illegaal worden aangeboden zijn exotische vogels - voornamelijk papegaaien zoals de geelvleugelara -, uilen, land- en zeeschildpadden, slangen of leguanen. Ook vond het IFAW advertenties in ons land waarbij krokodillen te koop worden aangeboden.

Lees meer over de illegale praktijken in Het Belang van Limburg.