Religieus erfgoed in de St-Catharinakerk

Print
Religieus erfgoed in de St-Catharinakerk

Foto: Gaston De la Haye

Sint-Katharina

Hasselt - Op zondag 23 november hebben de Erfgoedcel Hasselt en de Kerkraad van de Sint-Catharinaparochie het boek 'Inventaris kunst- en cultuurobjecten Hasselt – Kerken en Kapellen – Parochie Sint- Catharina-Hasselt' voorgesteld tijdens een feestelijke receptie.

Na de eucharistieviering ter ere van de patroonheilige van de parochie, lichtte schepen van Cultuur Karolien Mondelaers, de rol van het stadsbestuur in dit initiatief toe. De Erfgoedcel coördineert de inventarisatie die sinds 2006 wordt uitgevoerd in alle Hasseltse kerken. Lien Swinnen, kunsthistorica bij het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC) uit Leuven verduidelijkte hoe tijdens de voorbije maanden het cultuurhistorisch erfgoed van de kerk en van de twee kapellen in de parochie geïnventariseerd werd. Aan de hand van vier unieke voorwerpen uit de kerk werd de band tussen de huidige Sint-Catharinakerk en de vroegere Begijnhofkerk, vernield tijdens WO II, aangetoond.

Al deze 'onbekende' schatten worden voorgesteld in een mooi geïllustreerd boek dat vanaf nu ook verkrijgbaar is bij de dienst Erfgoed van de stad of op het secretariaat van de kerk.
Tijdens de druk bijgewoonde receptie was het ook mogelijk tal van waardevolle religieuze kunst- en cultuurobjecten te bezichtigen. De aandacht ging vooral naar het Catharinaklokje, de icoon van O.L.Vrouw van Altijddurende Bijstand, het St. Catharinabeeld met reliekschrijn, het schilderij van Johannes Nepomuk, werken van E.H. Jozef Pasquasy, eerste pastoor van de parochie. Veel belangstelling was er ook voor het prachtige vaatwerk ( kelken, cibories, monstrans) en de oude kazuifels. Karel Driessen toonde een gedeelte van zijn unieke verzameling merkwaardige bijbels.
De Erfgoedcel en de dienst Cultuur mogen terecht fier zijn op dit lovenswaardig initiatief dat religieuze kunst en cultuur dichter bij het grote publiek wil brengen.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio