François fotografeert Limburgse molens

Lummen

Koen Luts

François Gijsbrechts (61) uit Linkhout is al vele jaren gefascineerd door molens. "Twaalf jaar geleden kocht ik mijn eerste digitale fototoestel en sindsdien trek ik er met de fiets op uit om wind- en watermolens te vereeuwigen. Ik plaats ze op mijn Facebookpagina, maar ik speelde ook opnames door voor de Molenkaart Vlaanderen en aan Donald Vandenbulcke. Hij stelt cd's samen over molens in binnen- en buitenland."

"Ik heb altijd al een slag van de molen gehad", grapt François Gijsbrechts.

"Ik groeide op aan de Meldertse Steenweg in Paal en op de Totenberg bevond zich de windmolen van Huygens. Die werd gebouwd in 1767, maar in 1955 stopte de molenaar zijn activiteiten. In 1968 werd de windmolen afgebroken. Ik was toen 15 jaar en dat was voor mij een van mijn grootste ontgoochelingen als jonge knaap. Ik maakte er destijds zelfs een tekening van en molens bleven me nadien altijd fascineren. Maar de echte ?molenmicrobe' kreeg ik een twaalftal jaar geleden te pakken nadat ik mijn eerste digitaal fototoestel had gekocht. Ik trok er met de fiets op uit om mijn nieuw speelgoedje uit te testen, een HP Photosmart r707. Ik vereeuwigde de windmolen aan De Halve Maan in Diest en knoopte een gesprek aan met een andere fotograaf. Hij maakte opnames van wind- en watermolens en vertelde me dat ik de website van Lieven Denewet www.molenechos.org eens moest bezoeken. Het is de grootste Belgische site over molens en ik vond dat geweldig. Daarna ging ik op zoek naar de 13 Limburgse windmolens en 50 watermolens. Ik stippel een parcours uit met de routeplanner en dan trek ik erop uit met de fiets om al deze historische gebouwen te vereeuwigen. Ik probeer ook om de binnenzijde van de molens te fotograferen. Dat lukte onder andere in de Keyersmolen die zich in Molenbeersel (Kinrooi) bevindt. Ook de restauratie van De Kleen Meulen in Lummen (foto) heb ik gevolgd. En natuurlijk maakte ik ook foto's tijdens de inhuldiging en de molenfeesten. Op Kapaza zoek ik naar boeken over molens, want die zijn moeilijk te vinden in de boekhandel."

WEBSITE

"Ik stuurde heel wat foto's door aan Donald Vandenbulcke, een andere molenspecialist. Hij stelde de mooie website samen www.molenforum.eu en maakte ook al een tiental cd's met foto's van Belgische en Nederlandse molens. Ook daarop prijken een aantal foto's van mijn hand. Het was Donald die me daarna vroeg om mee te werken aan de molenkaart van Vlaanderen. Die werd gepubliceerd in samenwerking met het Nationaal Geografisch Instituut en daarop staan zes opnames die ik maakte. Ik fotografeerde Bemvoortse watermolen van Overpelt, de Hoolstmolen van Balen, de molen van Zittaart (Meerhout), de Kastrooimolen van Heist-op-den-Berg, de Heimolen van Keerbergen en de Nieuwe molen van Alken. Intussen had ik op Facebook al de groep www.swagijsbrechts.net aangemaakt met al mijn foto's en gegevens over de molens die ik gefotografeerd had. Die groep telt al 105 leden, waaronder heel wat Nederlanders en ook enkele Engelsen. Ik ging ook op zoek naar oude foto's en postkaarten van de verdwenen windmolen van Paal. Lieven Denewet uit Hoogleden en Gilbert Vanoppen en André Luyten bezorgden me opnames en daarop staan het huis waar ik 22 jaar woonde en mijn lagere school. Zo keerde ik terug naar mijn jeugdjaren", besluit François Gijsbrechts.

François legt niet alleen molens vast op de gevoelige plaat. Hij heeft ook belangstelling voor zijn woonplaats Linkhout, het Schulensmeer, Brabantse trekpaarden, Zoutleeuw, kapelletjes, paddenstoelen, Ludo Diercksens, insecten en diertjes.

Tekst en foto's Koen Luts


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio