© Guy Puttemans

‘Contact zoeken met alzheimerpatiënten via hun verbeelding’

Hoe ga je de dialoog aan met personen met dementie? Dat is de vraag die Kasper Bormans (27) uit Leopoldsburg zich stelt in zijn boek ‘Wat Alz?’, een spin-off van zijn doctoraatsonderzoek aan de KU Leuven. “Het is echt mogelijk om met mensen met alzheimer in contact te komen, zeker als je hun verbeelding aanspreekt want dat is een vermogen dat je altijd blijft hebben”, zegt Kasper.

CB

Volgens Kasper, zoon van Leo Bormans, leeft iemand met alzheimer eigenlijk heel alleen op een andere planeet. En net daarom is het belangrijk om in een ruimtetuig te stappen en contact te zoeken. Volgens de jonge onderzoeker is dat moeilijk, maar zeker mogelijk.

“Dementie is zwaar voor de persoon die het heeft, maar nog meer belastend voor de omgeving. Mantelzorgers geven aan veel voldoening te halen uit de verzorging van zieke mensen, behalve wanneer ze voor personen met dementie moeten zorgen. Ze hebben het gevoel minder terug te krijgen omdat de dialoog lijkt af te brokkelen. Onze dagelijkse communicatie is aan vernieuwing toe. De vraag die ik me dus stel in mijn boek, is hoe we de dialoog met personen met dementie weer levendig krijgen en hoe we die mensen kunnen bereiken”, legt hij uit.

Het volledige interview met Kasper Bormans alsook ons dossier over robots in de zorgsector leest u in ons weekendmagazine HBvLPlus

Kasper was afgelopen week te gast in Café Corsari en het VRT-journaal. Herbekijk de interviews hier:

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio