© Hervé Tavernier

WSV De Rommelaar organiseert Wintertocht

De Rommelaar organiseert op woensdag 26 november zijn jaarlijkse Wintertocht. Onze Wintertocht wordt weer een waar wandelfestijn vol schitterende natuur en historische rijkdom. Vertrek van 8u. tot 15u.vanuit zaal ‘t Schalkske - Schalkhovenstraat 14 te Schalkhoven. Bewegwijzerde wandeltrajecten van 4 km – 6 km – 8 km – 13km en combinaties hiervan. Er is een apart 4 km-parcours toegankelijk voor rolstoelgebruikers en buggy’s. Voor de afstanden boven de 6 km is er in Taverne ‘t Siebelke - Romershovenstraat 45 te Romershoven, een controle- en rustpost voorzien. Deelnameprijs: € 1,00, verzekering inbegrepen. Meer informatie en parcourskaarten: www.derommelaar.be

Hervé Tavernier

De weersomstandigheden eind november hebben er voor gezorgd dat de naam van onze laatste clubwandeling van dit jaar een beetje voorbarig is. Maar wie verwacht nu op 26 november nog zo’n zacht herfstweer? Laat ons er niet over zeuren en genieten van de prachtige omgeving waarin we vandaag onze wandelsport kunnen beoefenen.

Het 4 km-parcoursDit voor buggy’s en rolstoelgebruikers toegankelijk parcours mzakt een rondje langs verharde veldwegen en door laagstamplantages. Ongeveer halfweg kome we langs een grote industriële varkenskwekerij en wat verderop passeren we de indrukwekkende gesloten hoeve Coutjoul, ontstaan uit het 14de eeuwse leengoed Vroeloo.

Het 6 km-parcoursHier komen we snel op een kaarsrechte oude tramweg die ons voert langs de rand van het Zevenbunderbos. Op een kruispunt van veldwegen slaan we rechts af richting Kruislinde. Dit was eertijds het ‘drielandenpunt’ tussen Hoeselt, Werm en Hardelingen. De grenssteen die je hier vindt, met het wapenschild van prinsbisschop Maximiliaan van Beieren, dateert van 1683.Even verder passeren we een ander Hoeselts pareltje: het kasteel van Hardelingen. Deze oorspronkelijk middeleeuwse herenhoeve werd in de 19de eeuw omgebouwd tot een neoclassicistisch kasteel met een prachtig Engels park. En in de laatste kilometer van deze tocht zien we rechts van ons de kasteelhoeve van Schalkhoven. Dit oorspronkelijk waterkasteel werd in 1588 gebouwd door Rijkaard van Elderen.Rond 1770 werd het verbouwd en ingericht in classisistische stijl. De grote achterliggende kasteelhoeve, in Maaslandse renaissance, is deels uit de 16de eeuw, maar werd in de 18de eeuw sterk verbouwd. Het kasteel was achtereenvolgens eigendom van de families Vanelderen, Vaes, van Eijll, de Heusch, Barthels, du Vivier en de Borman.

Het 8 km-parcoursEven voorbij onze startplaats slaan we links vóór het kasteel van Schalkhoven een veldweg in die ons doorheen een vochtig en vijverrijk gebied naar het hoogste punt van Romershoven brengt: het Teugelenkupke. En dan gaat het doorheen uitgestrekte plantages recht naar onze controlepost Taverne ’t Siebelke waar we even kunnen verpozen.Het parcours illustreert verder duidelijk hoe rijkelijk Romershoven wel met fruitkwekerijen bezaaid is. Doorheen het Teugelveld en langs het Teugelhuisje, waar voetbalclub KSV Hoeselt zijn thuisbasis heeft, komen we terug aan onze startplaats.

Het 13 km-parcoursHet eerste deel van dit parcours volgt de weg van de 8km-tocht. Maar even voorbij het Teugelenkupke duiken we nu de Hel in, om langs de poel van het Hellegat, te klimmen naar Kruis. Kruis één van de oudste Hoeseltse gehuchten.Het vormde vroeger, samen met andere Hoeseltse gehuchten zoals Bukenslinde en Gansteren, bestuurlijke entiteiten, straatdorpen met een eigen burgemeester, waaruit in de 19de eeuw het hedendaagse Hoeselt is ontstaan.Via Hombroek dalen we nu doorheen het steile Blokkesberg en langs het kerkhof naar onze controlepost Taverne ’t Siebelke.Onze wandeweg loopt verder lans poterijen en een vlonderpad over de Sitsingerbeek, naar Sitsingen, een Romershovense wijk die al van de 4de eeuw dateert.Langs tennisclub Jus In en doorheen het Teugelenveld wandelen we langs de kerk van Schalkhoven terug naar ’t Schalkse, onze startplaats

Je merkt het: onze herfstige Wintertocht is weer een waar wandelfestijn in ons prachtig Haspengouw, doorspekt met natuur-, cultuur- en erfgoedpareltjes.Niet te missen dus!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio