© Shutterstock

Afrika ontvangt steeds meer toeristen

De Wereldtoerismeorganisatie (UNWTO) laat weten dat het aantal buitenlandse toeristen in Afrika meer dan verdubbeld zal zijn tegen 2030. Tot wel 134 miljoen toeristen zullen het continent bezoeken, wat gunstig is voor zijn ontwikkeling en tewerkstelling.

kvd

Uit de nieuwste ‘Africa Tourism Monitor’ blijkt dat Afrika in 2013 zo’n 65 miljoen toeristen aantrok. Deze cijfers worden jaarlijks bekend gemaakt door de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, het Africa House van de Universiteit van New York en de African Traval Association.

In dat jaar waren Marokko, Egypte, Zuid-Afrika, Tunesië en Zimbabwe het populairst. Deze Afrikaanse landen werden vooral bezocht door Europeanen, gevolgd door Aziaten en Amerikanen. Uit de cijfers blijkt ook dat het aantal buitenlandse toeristen op het continent tussen 1990 en 2012 met wel 300 procent gestegen is.

Deze grote hoeveelheid bezoekers is gunstig voor de toerismesector in Afrika, die momenteel werk biedt aan 8,2 miljoen mensen. De Wereldbank schat dat er in de komende tien jaar 3,8 miljoen banen bijkomen, omdat het aantal Afrikaanse jongeren sterk zal stijgen.

‘Toerisme is een van de snelst groeiende en meest dynamische sectoren op het continent. Het is in staat de economische groei te stimuleren en armoede te verminderen’, zegt Charles Leyeka Lufumpa, directeur van de afdeling Statistiek van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank.

Het continent heeft echter ook te kampen met uitdagingen. Niet alleen de soms gebrekkige toeristische infrastructuur, maar ook de ebola-uitbraak hebben hun weerslag op het toerisme. Toch wijzen de makers van het rapport erop dat er in het grootste deel van Afrika nog steeds veilig gereisd kan worden, gezien de enorme omvang van het continent.

Niet te missen