© BELGA

Homans: ‘Niet voldoen aan dakisolatienormen leidt nooit tot onbewoonbaarheid’

Het klopt niet dat eigenaars en huurders die tegen 2020 geen dakisolatie hebben, uit hun woning kunnen worden gezet. Dat zegt Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans in reactie op een bericht in Het Laatste Nieuws. Het gaat om 'foute communicatie die voor paniek zorgt', zegt Homans. 'Het niet voldoen aan de dakisolatienormen leidt nooit tot onbewoonbaarheid', benadrukt de N-VA-minister.

Volgens een bericht in Het Laatste Nieuws hebben de eigenaars van zo’n 400.000 Vlaamse woningen nog vijf jaar om hun dak te isoleren. 'Als dat niet gebeurd is voor 2020, dreigen de huizen onbewoonbaar te worden verklaard. Dat geldt ook voor een derde van de sociale woningen', zo schreef de krant op basis van informatie van Open Vld-parlementslid Mercedes Van Volcem.

Maar dat klopt niet, reageert minister Homans. Zij wijst op het verschil tussen het ongeschikt verklaren van een woning en de onbewoonbaarheid ervan. Dat een woning ongeschikt verklaard wordt, gebeurt op basis van strafpunten, omdat een woning niet voldoet aan kwaliteitsnormen.

'Het ongeschikt verklaren impliceert niet dat de bewoners het huis moeten verlaten', benadrukt Homans. Als de dakisolatienorm niet wordt gehaald, zal de bewoner dus niet uit zijn huis worden gezet. 'De eigenaar krijgt de kans zich binnen een bepaalde termijn in regel te stellen. Is dit niet gebeurd, dan betaalt hij een heffing', legt Homans uit.

Een woning onbewoonbaar verklaren gebeurt volgens de N-VA-minister enkel wanneer er een veiligheids- of gezondheidsrisico aan verbonden is, bijvoorbeeld op het vlak van brandveiligheid.

'In de mediaberichtgeving wordt gesteld dat strengere isolatienormen tot gevolg hebben dat huurders riskeren uit hun sociale woning gezet te worden. Dat klopt dus niet', besluit Homans.