© BELGA

Moeder die baby doodde ontkent schuld niet voor assisen

Voor het Antwerpse hof van assisen is vrijdag het proces gestart over de moord op baby Fien in Sint-Amands. Moeder Lies Van Verre (32) staat terecht als dader, oma Adrienne Verheyden (64) als mededader. De advocaten van de moeder kondigden al meteen aan dat ze schuldig zullen pleiten.

jva

Het proces begon vrijdag met de voorlezing van de akte van beschuldiging, waarin advocaat-generaal Alexandra Van Kelst de feiten en het gevoerde onderzoek nog eens kort samenvatte. Lies had haar dochtertje op 23 maart 2012 verstikt door met een handdoek hard op haar neus en mond te duwen. Vervolgens had ze de baby ondergedompeld in een emmer water. Het lijkje werd daarna met de vuilniswagen meegegeven.

‘We gaan niet goed praten wat ze gedaan heeft en we gaan daar ook geen discussie over voeren. Ik kan u nu al zeggen dat u op het einde van de rit ‘ja’ mag antwoorden op de schuldvragen. Lies zal tijdens het proces haar best doen om haar verantwoordelijkheid op te nemen. Ze weet heel goed welke verschrikkelijke daad ze gesteld heeft’, stelde meester Frédéric Thiebaut, die samen met Peter Heymans de verdediging van Lies op zich neemt.

Advocaten Steff Stevens en Sofie Van Wesemael staan oma Adrienne bij. ‘Zij heeft op een bepaald moment niet gehandeld wanneer ze dat wél had moeten doen. Tijdens het proces zal verder aan bod komen waarom. Ze staat nu terecht voor mededaderschap, maar er bestaat ook zoiets als medeplichtigheid en andere juridische kwalificaties waar we het later nog zullen over hebben’, stelde meester Van Wesemael.

Na de middagpauze krijgen de beschuldigden zelf verder het woord tijdens het verhoor door de voorzitter.