© EPA

Bart Swings is nog niet op dreef

Bart Swings is vrijdag op de wereldbekermanche schaatsen in het Zuid-Koreaanse Seoel als elfde geëindigd op de 1.500 meter. Op het stroeve ijs van de Taeneung International Ice Rink noteerde Swings een tijd van 1:49.21.

vml

De zege was, in een nieuw baanrecord, verrassend voor de Noor Sverre Lunde Pedersen (1:47.76), hij haalde het voor de Nederlanders Wouter Olde Heuvel en Kjeld Nuis.

Swings kon zich een klein beetje verbeteren ten opzichte van vorige week, toen werd hij twaalfde. In zijn rit had de Leuvenaar tegenstand van de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee, voor wie hij in Obihiro in de massastart had moeten buigen. Door een sterke voorlaatste ronde won Swings die krachtmeting. Onder slechtere omstandigheden dan in Japan was de Leuvenaar in de opening even snel. De eerste volle ronde ging evenwel te langzaam, de slotronde was op niveau.

‘Bart is aan het groeien en voelt zich van dag tot dag beter’, had zijn trainer-coach Rutger Tijssen vooraf gezegd. ‘Dus ik verwacht wel progressie van hem, zowel in uitvoering, tijd en klassering.’

Jelena Peeters, de tweede landgenote in Seoel, eindigde op haar eerste 5.000m van het seizoen als derde in de B-groep. Achter de Russin Olga Graf en de Nederlandse Rixt Meijer noteerde Peeters 7:22.01. In de A-groep waren vijf rijdsters sneller dan Peeters. De Duitse veterane Claudia Pechstein (42) tekende met 7:07.77 voor een nieuw baanrecord.