© pol de wilde - corelio

Klacht tegen vernietiging 2.250 stemmen op 25 mei: ‘Wat is er écht gebeurd?’

Een groep kleine partijtjes heeft bij de Brusselse onderzoeksrechter een klacht ingediend tegen onbekenden na de computerproblemen tijdens de stembusgang van 25 mei. 'Men kan in een democratische rechtsstaat, waar bovendien stemplicht bestaat, niet dulden dat stemmen vernietigd worden of foutieve resultaten gevalideerd worden', hekelen ze.

De definitieve uitslag van de federale, regionale en Europese verkiezingen van 25 mei liet verschillende dagen op zich wachten. Oorzaak was een computerbug die zich vooral in Brussel liet voelen. Binnenlandse Zaken verzekerde dat de kwestie geen invloed had op de uitslag.

Tien kleine partijen - waaronder B.U.B., Vivant Ostbelgien, ROEL en GENOEG - willen het daar echter niet bij laten. 'Het is onaanvaardbaar dat minstens 2.250 kiezers hun stemrecht verloren hebben, hoewel ze hebben gestemd', zo hekelen ze onder meer 'de vernietiging van 2.250 stemkaarten'.

Met hun klacht willen de partijen vooral de problemen aankaarten. Ze hopen dat er een onderzoek komt dat meer licht zal werpen op de zaak, 'zodat we weten wat er werkelijk gebeurd is en wie voor de gebreken verantwoordelijk is'.