© BELGAIMAGE

© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null

Anthony Kumpen debuteert volgend seizoen in Nascar: ‘Dit is een unieke kans’

Anthony Kumpen draait al een eeuwigheid mee aan de top van de Belgische autosportwereld. Dankzij zijn eindzege in de Nascar Whelen Euro Series mag hij volgend seizoen racen in de Amerikaanse Nascar, een van de belangrijkste autosportcompetities ter wereld. ‘Dit is een unieke kans’, vertelde Kumpen dinsdag in Brussel.

vml

Voor de 36-jarige Limburger breken er dus drukke tijden aan. In de Verenigde Staten is Nascar de op een na belangrijkste sport, na American Football (NFL). In het Nascar-kampioenschap (National Association for Stock Car Auto Racing) wordt er gereden met stock-cars, in de begindagen van de sport waren dit omgebouwde wagens die tijdens de drooglegging in de jaren twintig van de vorige eeuw gebruikt werden om alcohol te smokkelen.

‘De sport is ondertussen heel groot geworden, maar tot voor kort was het een exclusief Amerikaans gebeuren’, aldus Kumpen. ‘De organisatoren besloten echter hun sport te globaliseren en trokken daarom naar Europa, waar een mix van Europese en Amerikaanse piloten het tegen mekaar moet opnemen. Door het gebrek aan ervaring niet makkelijk voor de Europeanen, want een stock-car vraagt een hele aanpassing. Als doelstelling had ik dan ook een plaats in de top tien vooropgesteld, tot mijn eigen verbazing kwam ik als winnaar uit het kampioenschap. Daardoor kreeg ik als eerste Belg ooit een licentie om volgend seizoen in de Verenigde Staten te racen’, aldus Kumpen.