© Cecile Barbay

Deelgemeente Houthalen huldigt haar oorlogshelden

Want ieder verhaal war een brok out diën tijd, hoe pijn het o deu, toch wo Pa het ins kwijt. Dan woort de ellende gewoen ins hertast, hiëje kos ze nie kwijt want ze zat aan em vast. Ma was er kapot van, al bleef het e feit, het war een blessuur en dij blooide van tijd. d' Oudstrijders geraakden doa noets nie vanaaf, ze poeken djiën oorlog... mee in hun graaf.

Cecile Barbay

Bovenstaande fragmenten in het Houthalense dialect komen uit het oorlogsgedicht van Rosette Gerits, dochter van de Laakse oud-strijder Felix Gerits. Dit gedicht dat Rosette '11 november' titelde is in zijn geheel opgenomen in het boek 'Sporen van de Groote Oorlog in Houthalen'. Het heeft het afgelopen jaar ook een uitzonderlijk parcours afgelegd: tentoongesteld in het Ethiaskantoor en het Flanders Fields Museum in Ieper en te horen op Radio2 en TV Limburg!

Andere sporen van de oorlog zijn o.a. de werken van de hand van kunstschilder Jos Tysmans die zich in 1953 in Houthalen kwam vestigen. Hij was brancardier aan het front en tekende zijn oorlogsmakkers ('zij waren mijn zeer gewillige modellen') bij elke gelegenheid die hij daartoe kreeg. Het schilderij afgebeeld op de kaft van het boek is een olie op doek uit 1921 en heeft als titel 'Loopgracht Diksmuide'.

Dankzij de financiële steun van de provincie Limburg, de erfgoedcel MijnErfgoed en het gemeentebestuur is de Geschied- en Heemkundige kring 'De Klonkviool' er in geslaagd een zo goed als verloren stuk geschiedenis opnieuw te doen opleven. Met vele originele foto's, die door de betrokken families zo bereidwillig werden uitgeleend, en dank zij enkele emotionele getuigenissen is 'Sporen van de Groote Oorlog in Houthalen' een knap kijk- en leesboek geworden over de oorlogswederwaardigheden van welgeteld 88 Houthalense oud-strijders. Eén hoofdstuk in het boek is bovendien voorbehouden aan het 'Houthalen van toen', met een algemeen sfeerbeeld van het leven van onze dorpsgenoten in de jaren 1900-1920 en ondersteund door een reeks oude prentkaarten.

'Het boek is een juweeltje dat elke Houthalenaar zal boeien', schreef onlangs nog iemand in deze krant. De heemkring heeft deze woorden van lof in dank aanvaard. Laat ze meteen ook een aanbeveling zijn om met de eindejaarsperiode in het verschiet het boek in een mooie geschenkverpakking cadeau te doen!

Het boek kost slechts 18 euro en is te koop bij de heemkring in de oude pastorij, elke dinsdag van 9 tot 12 u. Ook de bibliotheek in het NAC, waar je elke dag van de week terecht kan, biedt het boek te koop aan.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio