© Alloo uit de gevangenis

Alloo in de psychiatrie

Terwijl VTM donderdag de laatste aflevering van ‘Alloo bij de Wegpolitie’ uitzendt, is Luk Alloo al maanden met een nieuwe reportagereeks bezig. Daarin volgt hij een aantal mensen in de psychiatrie.

mige

Luk Alloo (51) blijft zich vastbijten in maatschappelijk relevante thema’s. Na drie reeksen over het leven van een aantal mannen en vrouwen binnen en buiten de gevangenis en een iets lichtvoetiger programma over het werk van de federale wegpolitie, gooit de tv-maker zich op de psychiatrie. “Ook dat is een logische stap”, zegt Alloo. “Voor ik mijn diploma criminologie behaalde, heb ik ergotherapie gestudeerd (een ergotherapeut helpt mensen die door een ziekte of een fysieke of psychische aandoening opnieuw moeten leren functioneren, nvdr). Ik heb stage gedaan in psychiatrische instellingen en dat is me altijd bijgebleven. Ik wil vooroordelen doorbreken, nuances aanbrengen. In tien à twaalf afleveringen wil ik een aantal mensen volgen die in de psychiatrie belanden. Van mensen met een gewone depressie tot mensen die manisch-depressief zijn en mensen met een burn-out.”

Ambitieus

Volgens Alloo is de reeks over psychiatrie in Vlaanderen ambitieus. “De Vlaming heeft een paar grote taboes. Geld is er een van, daar wordt heel omfloerst over gepraat. Een psychische aandoening is een even groot taboe. Daarom waken we er met veel liefde over dat we deze verhalen op de juiste manier vertellen. We volgen mensen tijdens hun behandeling, maar die mensen gaan na een tijd op eigen benen staan. Daarom kun je deze reeks niet op twee maanden maken. We zijn in februari beginnen draaien, wellicht gaan we door tot november of december 2015. Ik wil de evolutie schetsen die deze mensen doormaken, anders heeft dit geen zin.”

Lees nog meer over Alloo zijn nieuwe programma's in uw krant.