© TONY VAN GALEN

Lachwekkend

Morgen is het exact veertig dagen geleden dat de regering-Michel I officieel van start ging. Na hun eedaflegging op het koninklijk paleis wandelden de 18 excellenties die zonnige zaterdag door het Warandepark naar het parlement. Een symbolische daad, maar ook een manier om groepsgevoel te creëren, klonk het bijna euforisch. In tegenstelling tot echte christenen heeft deze nieuwe bestuursploeg zich in haar veertigdagentijd niet echt toegelegd op bezinning en naastenliefde. Zoveel is duidelijk.

yves Lambrix

Zeker bij CD&V moeten ze zich de start van deze regeerperiode anders hebben voorgesteld. Voor boegbeeld Kris Peeters lijkt deze historische passage in de Belgische politieke geschiedenis steeds meer op het scenario van een slechte horrorfilm die ‘de terugkeer van de opendebatcultuur’ heet. Weggepromoveerd van het Vlaamse naar het federale niveau, weggepromoveerd van premier tot vicepremier, weggepromoveerd van middenstandsman tot linkse libero van de Zweedse coalitie. Het is veel om dragen.

Het gebrek aan leiderschap en samenhang binnen deze ploeg is de voorbije dagen pijnlijk zichtbaar geworden. Waar deze ploeg met het gekibbel over het drugsbeleid of de kernuitstap slechts enkele kleine schrammen opliep, heeft het gehakketak over de winstvermogensbelasting een etterende wonde veroorzaakt. Dat zo’n wonde moeilijk te genezen is, weet elk klein kind. Kris Peeters pleitte een week geleden voor een winstvermogensbelasting. Vicepremier Jan Jambon (N-VA) schoot ze dezelfde dag nog af want “niet opgenomen in het regeerakkoord”. Dan kwam er de verkoop van Omega Pharma waarop stichter Marc Coucke geen eurocent belasting betaalt. De publieke opinie reageerde verontwaardigd. De politiek volgde en de rijkentaks werd opnieuw opgegraven... waarna ze het voorbije weekend opnieuw naar de Griekse kalender werd verwezen. Het stuntelige bochtenwerk van de nieuwe minister van Financiën en het verlegen vermanende vingertje van de premier kreeg u er gratis bij.

De stellingenoorlog over de vermogenswinstbelasting heeft duidelijk aangetoond dat N-VA, Open Vld, CD&V en MR hun draai in deze regering nog niet hebben gevonden. De ploeg telt veel nieuwkomers en zij betalen duidelijk leergeld. Maar dat ze haar geschillen op straat uitvecht, maakt deze regering bijzonder kwetsbaar, zeker als ze binnenkort moet onderhandelen met de sociale partners. Hoewel pas 38 jaar, moet premier Charles Michel de teugels aanhalen, leiderschap tonen en zijn ministers opnieuw op één lijn krijgen. Lukt hem dat niet, dan is deze Zweedse formatie een kort leven beschoren. En geef toe, dat zou pas echt lachwekkend zijn.